Han var kjendis og legende. Glemt i dag?

Peter Wessel Tordenskiold er kanskje historiens mest berømte trondhjemmer. I dag er det 300 år siden han døde i en myteomspunnet duell utenfor Hannover. Kun 30 år gammel.

Tordenskiold: Peter Wessel Tordenskiold på kirkebakken utenfor Vår Frue kirke, der han har stått siden 1952.  Foto: Per Christiansen

Saken oppdateres.

Helter lever ikke evig. Tordenskiold var kjendis i sin levetid og ble legendarisk etter sin død. Ikke minst var han viktig under nasjonsbyggingen på 1900-tallet. Norge trengte historiske helter for å bygge stolthet og identitet. Ungene sang sanger om ham, skip ble oppkalt og statuer reist. Legenden Tordenskiold var viktig både for landet og for hjembyen. Tordenskiold-statuen utenfor Vår Frue kirke er eldre enn både Olav Tryggvason på Torvet og Kong Sverre i Ilaparken.

LES OGSÅ: Styr om statuer bør ikke få avspore debatten

Nye tider gir nye tanker. Ungdomsopprøret på 1960-tallet tok livet av krigsheltene. I år har vi sett historiske statuer bli revet ned under Black Lives Matter-bevegelsen. I kjølvannet av dette tok forfatter Fartein Horgar til orde for å fjerne gatenavn og monumenter som hedrer slavehandlere som Thomas Angell og Tordenskiold. At Danmark-Norge var delaktig i slavehandelen, er en underfortalt del av vår historie som bør belyses. Men å fjerne statuer av historiske personer, fører neppe til større kunnskap om dette mørke kapittelet.

Ole Andreas Grøntvedt er historieinteressert filmfotograf.   Foto: PRIVAT

LES OGSÅ: Å leve med motsetninger

Peter Wessel var heller ikke ikke ansvarlig for slavehandelen. 16 år gammel tok han seg hyre som dekksgutt på skipet Christianus Quintus. Han var nederst på rangstigen da han seilte som førstereis til Vest-Afrika hvor skipet lastet ombord slaver som ble seilt til Dansk Vestindia (Karibien). Her ble de solgt for å jobbe på sukkerplantasjer. På returen til Europa var skipet lastet med sukker og brennevin. Hundretusener av afrikanere ble seilt til Vest-India med norske og danske skip. 40 av de 447 slavene ombord på Christianus Quintus døde under overfarten. Det var et forholdsvis lavt tall og seilasen ble derfor ansett som en suksess. Som dekksgutt måtte Peter fjerne avføring og lempe lik over bord. Han var virkelig på bunnen og han fikk se hvor bestialsk menneskehandelen var. Opplevelsene må ha satt preg på tenåringen. Men livet var brutalt og vi må lese historien i lys av dens samtid, ikke med våre moderne idealer. Vi kan imidlertid lære av historien.

«Døtre seks og sønner tolv, men kun én ble Tordenskiold» heter det i Tordenskiolds vise - en sang som var pensum i folkeskolen på 1900-tallet. Peter Wessel var sønn av rådmann Jan Wessel i Trondheim. Han var nummer 14 i søskenflokken som talte 18. Wessel-familien var kommet til Trondheim via Bergen og hadde trolig hollandske aner. Jan Wessel var kjøpmann, reder, godseier og drev flere sagbruk. Mye av rikdommen kom fra ekteskapet med Maren Schøller som kom fra en fornem familie i byen. Peter ble født i familiens bolig i sentrum, men han vokste delvis opp på Ringve gård som var familiens landsted. I 1704 kom kongen på besøk til Trondheim. Den eneveldige kongen må ha gjort inntrykk på unge Wessel som straks etter reiste alene til København bare 14 år gammel. Myten skal ha det til at han stakk av hjemmefra, ja sågar som blindpassasjer på kongens skip. I kongens by forsøkte han å komme inn på Sjøkadettakademiet, men det skulle ta flere år med søknader og skuffelser før han fikk plass. I mellomtiden fikk han fartstid på nevnte slaveskip og senere på et handelsskip til India.

Den store nordiske krig varte fra 1700-1721. Sverige var på denne tiden en stormakt i Europa. Karl den tolvtes erobringer og totale kontroll over Østersjøen ga ham mange fiender. Danmark-Norge gikk inn i en kollisjon med Russland, Polen, Sachsen og Preussen. Svenskene var militært overlegne og krigen dro ut. Krigen kostet dyrt og nordmenn ble hardt beskattet av kongen i København som trengte penger, soldater og sjøfolk. Peter Wessel var en ung mann med store ambisjoner, eventyrlyst og forakt for autoriteter. Han så på krigen som en karrierevei. Han sjarmerte damer og innyndet seg hos kongen. Men han fikk også mange fiender på veien. Både lærere, overordnede og likemenn. Det var en bereist trønder som endelig kom inn på marinens skole i 1710. Allerede året etter søkte han kongen om å bli uteksaminert. Han var skoletrøtt og ville bevise hva han var god for. Kongen ga ham muligheten til tross for at skoleledelsen var imot det. 21 år gammel var Wessel allerede skipssjef og begynte sine bragder langs svenskekysten. Han gjorde halsbrekkende angrep mot skip som var ham overlegen.

Hans snarrådighet, nytenkning og mot/overmot førte ofte til suksess. Og han var en mester i å iscenesette seg selv og bygge seg et rykte. Blant annet hevdet han overfor kongen at svenskene hadde utlovet en stor dusør til den som greide ta ham. Ingen andre historiske kilder bekrefter påstanden som er en av mange myter omkring Tordenskiold. Men han ble lagt merke til. Sjalusi og uvennskap ga ham mange utfordringer. Flere ganger ble han stilt for retten for sine hasardiøse angrep og brudd på ordre. Han var beryktet i hele Skandinavia. Suksessen til sjøs løper parallelt med rettssakene på land. Unge Wessel var en nytenkende taktiker og hans strategiske disposisjoner har blitt stående som militært pensum i århundrer. Han angrep Gøteborg flere ganger og han avanserte raskt i gradene. I 1716 ble han til og med adlet og fikk navnet Tordenskiold. Dette var en stor klassereise for en borgerlig ung mann fra provinsen av kongedømmet. Tordenskiolds største triumf var angrepet på svenskenes transportflåte i Dynekilen under Karl XIIs invasjon av Norge. Med få skip greide Tordenskiold ta seg inn i fjorden og nedkjempe fienden før han stakk av med hele flåten og dens viktige last. Tapet av disse viktige forsyningene gjorde at svenskekongen trakk seg tilbake. I Halden ble Karl XII drept og krigen tok snart slutt.

LES OGSÅ: Synne (18): Dette gir oss i det svarte samfunnet makten til å vise og tale vår frustrasjon

Peter Wessels bidrag under Den store nordiske krig gjorde ham til helt og det var ikke ufortjent. Som takk for sine bedrifter ble han utnevnt til Viseadmiral, bare 29 år gammel.

Det var krigen som skulle løfte Peter Wessel opp og fram i livet. Men var det freden som tok livet av ham? Tordenskiold døde i duell like etter sin tredveårsdag. De mystiske omstendighetene har ført til mange konspirasjonsteorier. Det eneste vi vet sikkert er at hans banemann hadde vært i svensk tjeneste under krigen og at Tordenskiold hadde gitt ham juling i fylla noen dager tidligere. For å gjenopprette sin ære utfordret Jacob Axel Staël von Holstein Tordenskiold til duell. Tordenskiold var en habil skytter, så valg av kårde som duellvåpen framfor pistol er et mysterie. Liket av viseadmiralen ble ført til København, men fordi duell var ulovlig ble han ikke begravd i vigslet jord. Det skulle ta nesten 100 år før «synderen» ble løftet opp fra krypten og fikk en marmorsarkofag inne i Holmens kirke. Først i 1995 ble begravelsesseremonien fullbyrdet.

17. mai 1901 ble en stor statue avduket på Tordenskiolds plass i Oslo. Det var en stor begivenhet. Statuen måtte vike da Oslo Rådhus ble bygget noen tiår senere. Den står nå et steinkast unna, på Rådhusplassen. 17. mai 2020 ble det ingen krans på krigshelten som vi synger om i 3. vers av Ja vi elsker. Mon tro om helten huskes av det offentlige Norge på 300-årsdagen for sin død?

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå