Leder lørdag 14. november 2015

Asylsøkerne strømmer til Norge - velgerne til Frp

Saken oppdateres.

Striden om håndteringen av strømmen av asylsøkere har gitt Fremskrittspartiet et kraftig løft på meningsmålingene. Det er mer forventet enn overraskende i lys av nyhetsbildet de siste ukene. Igjen leder Frp an i protesten mot gjeldende ordninger og stiller de tøffeste kravene om innstramninger, selv om mye på papiret er blitt moderert i Stortinget.

Vi kan like det eller ikke, men Frp har de siste ukene satt en dagsorden som til forveksling minner om det de har snakket om lenge. Det nye nå er at alle partier mer eller mindre vil stramme inn, og at det er et bredt flertall i Stortinget for forlik.

Årsaken er like enkel som asylkrisen er komplisert: Aldri før er det kommet så mange. Heller ikke så mange med antatt rett til asyl, pluss så mange som trolig vil bli returnert. I tillegg kommer alle kvoteflyktningene. En strengere innvandringspolitikk i dag er noe helt annet enn for noen år siden.

Protest mot brede forlik har vært Frps linje, til tross for at statsminister Erna Solberg har invitert til det og fortsatt ønsker det. Frp-leder Siv Jensen var også med på invitasjonen. I Stortinget har Frp brukt krefter på å trenere regjeringens linje og aksjonere for egne standpunkter. Det har åpenbart falt i smak hos velgerne.

Gårsdagens partibarometer løfter partiet til 18,7 prosent, som er det beste resultatet for Frp på over fire år på meningsmålingene for Aftenposten og Bergens Tidende. Målingen Avisenes Nyhetsbyrå presenterte tidligere i uken viste 15,3 prosent oppslutning, en fremgang på 4,3 prosentpoeng. Valgforskerne er ikke et øyeblikk i tvil om at asylkrisen er årsaken. Velgerne følger godt med på det som skjer. Den åpne og inkluderende holdningen i debatten om flere kvoteflyktninger før lokalvalget i høst, er blitt erstattet av større skepsis og mer bekymring.

Det er ikke unaturlig i lys av den rekordstore asylstrømmen. Heller ikke i lys av at regjeringen ikke har vist handlekraft så langt, mest fordi Frp har fått ture frem, delvis i strid med sin egen regjering. Budskapet fra statsministeren, Ap-lederen og sentrumspartiene om at krisen er så alvorlig at partipolitikken må vike for nødvendige forlik, har ikke påvirket Frp i synlig grad.

Det kan illustrere hva som skiller ansvarlighet fra rå populisme.

På forsiden nå