Det er skrekkelig å se bildene fra Lerøys oppdrettsanlegg på yttersiden av Frøya. Lakselus har beitet helt ned til hodebenet på laksen, som må ha hatt store smerter.

Mattilsynet har ikke sett lignende bilder på 30 år, forteller de til Adresseavisen. De har nå varslet redusert produksjon ved tre anlegg i samme område. Både tilsyn og produsenter sier situasjonen er alvorlig.

Oppdrettsnæringen langs kysten er svært viktig for midtnorsk økonomi. Tall fra Sparebank 1 SMNs konjunkturbarometer, som ble lagt frem i går, viser at oppdrettsselskapene og tilhørende servicebedrifter omsatte for cirka 16 milliarder kroner i 2015. Det var en økning på 11 prosent fra året i forveien. Men det er dyrt å produsere fisk.

Fortjenesten i bransjen, som riktignok er høy, går ned. Årsaken er i hovedsak kampen mot lakselusa, konkluderer Sparebank 1 SMN. Mattilsynet opererer med strenge krav til hvor mange lakselus som er lovlig på hver lokalitet. Regelen er maksimalt en halv lus per laks. Målet med de strenge kravene er å få oppdrettere til å tilpasse driften til forholdene.

Oppdrettsnæringen har tatt ansvar, men har fortsatt en lang vei å gå. Det er investert i anlegg, utstyr og ordninger for avlusing og forebygging. Det har gitt høye kostnader. Når problemet heller ikke forsvinner, får det ytterlige konsekvenser for bunnlinja. Næringen får simpelthen ikke lov til å vokse dersom luseproblemet ikke blir løst.

Dermed har aktørene minst to insentiver for å fortsette kampen mot lusa: Penger, fordi mindre lakselus betyr økt produksjon og en enda bedre bunnlinje. Og dyrevelferd, fordi bilder av typen vi har sett fra anlegget utenfor Frøya rett og slett ikke er en moderne, profesjonell næring verdig. Her har oppdretterne også et etisk ansvar. De må sørge for at fisken har det bra.

Det er et paradoks at luse- og sykdomsproblemet faktisk er blitt en næringsvei i seg selv. Mange underleverandører tjener penger på at drastiske tiltak må settes inn. På sikt er ikke dette bærekraftig for oppdretterne. Det er heller ikke bærekraftig for vår region. Derfor må problemene med lus og sykdommer løses.