Adresseavisen mener

Ytringsfriheten gjelder også for dem vi ikke liker

Også nynazister har rett til å demonstrere, men politiet i Kristiansand fortjener kritikk for måten de håndterte siste helgs nazimarsj på.

Ytrringsfriheten gjelder også for de kreftene i samfunnet vi ikke liker. Nazimarsjer, som den i Kristiansund sist helg, må møtes med motdemonstrasjoner og argumenter, skriver Adresseavisen på lederplass. 

Saken oppdateres.

Vi kan ikke akseptere en forskjellsbehandling der potensielt farlige mennesker beskyttes av politiet, mens fredelige motdemonstranter arresteres eller bortvises.

Grunnlovens paragraf 100 sikrer at alle har rett til ytringsfrihet. Det er en helt fundamental del av vårt demokrati og en menneskerett. Selv om vi tar fullstendig avstand fra holdningene og budskapet «Den nordiske motstandsbevegelsen» står for, skal også slike grupperinger ha samme rett til å ytre seg som alle andre innenfor lovens rammer. Men samfunnet skal ikke akseptere at noen skjuler seg bak ytringsfriheten når de sprer hatefulle ytringer eller diskriminerende handlinger. Vi har straffelovens bestemmelser som regulerer dette, og politiet må slå ned på brudd på disse bestemmelsene.

LES OGSÅ: Agder-politiet takket nei til bistand før nazimarsj

Ved endringen i Grunnloven i 2004 ble retten til å demonstrere styrket. Aksjonister som skal marsjere i våre gater, skal melde fra til politiet i god tid. Det skjedde ikke i Kristiansand da nazistene inntok gatene der. Politiet kunne valgt å stanse marsjen på grunn av dette, men vurderte at risikoen for bråk og konflikt ville blitt for stor. Det er en forståelig konklusjon fra politiets side. Konsekvensene av å nekte marsjen kunne ha blitt konfrontasjoner mellom politi og nynazistene og truet sikkerheten til mange.

Men politiets håndtering av aksjonen står likevel til stryk. Det er uforståelig at de som brukte sin rett til ytringer mot nynazistenes marsj ble bortvist samtidig som en ikke varslet nazimarsj ble gjennomført. De som markerer motstand og avsky mot intolerante og mørkebrune holdninger har like mye rett til å ytre seg, som de som deltok i denne bisarre marsjen.

Reaksjonene etter aksjonen i Kristiansand har vært mange og harde. Å møte nazistenes forkvaklede meninger med rop om forbud og sensur, er en feilslått strategi. Vi har mer sans for motdemonstrasjoner som den som ble holdt i Trondheim samme lørdag som nynazistene marsjerte i Kristiansand. De mørke kreftene i samfunnet må møtes med motdemonstrasjoner og argumenter, ikke krav om sensur.


På forsiden nå