Adresseavisen mener

Ap og Sp må være rause når vervene fordeles

Kampen om vervene i den nye fylkeskommunen hardner til, spesielt i fordelingen av ledervervet i de fem hovedutvalgene som skal settes sammen.

De store partiene i et felles fylkesting for Trøndelag må være rause når vervene skal fordeles. De politiske vedtakene blir bedre når flere tanker og ideer slipper til, skriver Adresseavisen på lederplass.  Foto: Jens Petter Søraa

Saken oppdateres.

Trøndersk politikk fungerer aller best når de med makt viser raushet og lar småpartiene også slippe til.

Ap og Sp er så store i den sammenslåtte fylkeskommunen at de kan sørge for at de selv får alle lederne i hovedutvalgene, i tillegg til fylkesordføreren fra Ap og varaordføreren fra Sp. Samtidig styrer de to partiene sammen med SV, KrF og MDG. Når det nye fylkestinget skal settes sammen, bør det være rom for sentrale posisjoner også for disse partiene. Pippi Langstrømpes prinsipp om at «Den som er veldig sterk, må også være veldig snill», fungerer godt også i fylkespolitikken.

LES OGSÅ: Slik blir sjefsfordelingen i Nye Trøndelag

I prosessen som fylkespolitikken nå er inne i blir det ikke plass til alle på toppen. Internt i Ap har det lenge foregått en maktkamp mellom politikere fra sør og nord om hvem som skal ha de mest sentrale posisjonene. Når de aller øverste posisjonene er fordelt, står mange sentrale politikere igjen i kampen om lederverv i de nye hovedutvalgene.

Politikere vil ha makt og posisjoner, det er ikke noe galt i det. Men for et samlet Trøndelag er det nødvendig at partier med stor makt også tenker på helheten og på balansen mellom kjønn og geografi når det nye fylkestinget skal settes sammen.

Politikerne vil møte en rekke utfordringer på veien videre. Det blir nødvendig å sørge for at representanter utenfor Trondheim også får sette sitt preg på den politiske utviklingen. Like viktig blir det å sørge for at et samlet Trøndelag sikrer politisk innflytelse for dem som representerer andre politiske parti enn de to store – Ap og Sp.

Et samlet Trøndelag vil by på spennende muligheter for alle oss som bor her. Skal sammenslåingen av de to fylkeskommunene gi oss mer kraft og bedre forutsetninger for å utvikles oss, må politikerne vise at de kan samarbeide til felles beste og skape et politisk miljø som bygger på samarbeid på tvers av politiske skillelinjer og gamle fylkesgrenser. De politiske løsningene blir bedre når mangfoldet øker og de store partiene har mot til å høre på andre ideer og forslag.

LES KOMMENTAREN: Game of Throndelag

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå