Adresseavisen mener

Et lite skritt i riktig retning

Veksten i årets statsbudsjett er mer moderat enn fjorårets, men Norge er fremdeles for avhengig av Oljefondet.

Da finansminister Siv Jensen la fram statsbudsjettet for 2018, var den tydeligste beskjeden at den norske økonomien ikke trenger drahjelp fra regjeringen lenger. 

Saken oppdateres.

Det går bedre i Norge. Den tydeligste beskjeden i årets statsbudsjett er at økonomien kan klare seg selv. Tiltakspakkene som skulle motvirke krisen på Vestlandet, fjernes. Samtidig er oljepengebruken for høy. De klare prioriteringene uteblir også i år.

De som forventet et mindre oljesmurt budsjett, blir avspist med en vekst i oljepengebruken på 6 milliarder, sammenliknet med i fjor. Det er en mer moderat vekst enn før. Forhåpentligvis har regjeringen tatt et første skritt i retning av en reduksjon i oljepengebruken. Likevel er Norge fremdeles for avhengig av Oljefondet.

LES LEDEREN: Champagnen kan bli stående i skapet, men et lite glass cava kan vi unne oss

At Siv Jensen kan holde oljepengebruken innenfor handlingsregelen på tre prosent, skyldes delvis at aksjemarkedet vokser kraftig, godt hjulpet av at verdens sentralbanker holder rentenivået historisk lavt. Hvis et linjeskift gir et fall i markedet, kan regjeringen fort ta et større jafs av Oljefondet enn beregnet.

Regjeringen har et mer optimistisk syn på den norske økonomien enn Statistisk sentralbyrå og DnB. Likevel er det riktig å avslutte stimuleringen av økonomien. Når krisen er over, har krisepakkene utspilt sin rolle. At de erstattes med mer tradisjonell næringsvennlig politikk, er en god utvikling. Endringer i eiendomsskatten og kutt i skatten på opsjoner gir tiltrengt drahjelp til gründere og små og mellomstore bedrifter.

LES LEDEREN: Norges enorme pengebinge kan bli tømt

Når det regner penger over landet, bør det også dryppe på trønderne. Trønderbanen blir ikke elektrifisert denne gangen heller, men når eiendomsskatten på maskiner og produksjonsutstyr fjernes i 2019, går nok en kork eller to i taket i trønderske bedrifter. Regjeringen innfører også differensiert arbeidsgiveravgift, etter at ESA ga grønt lys for ordningen i mai. Da blir arbeidskraften billigere i trønderske utkantkommuner. Det kan gi vekst i trøndersk næringsliv og økt sysselsetting i distriktene.

Mange forventet at den oljesmurte festen skulle avsluttes. I stedet har regjeringen dempet musikken. Det er et skritt i riktig retning, men snart må det prioriteres, ikke bare modereres.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå