Regjeringen skrur opp sukkeravgiften, etter KrFs ønske. Avgiften rammer så vilkårlig at det nesten er komisk. Den bør endres, ikke økes.

I budsjettforhandlingene godtok regjeringen KrFs forslag om å øke sukkeravgiften, delvis fordi Ap var for, og dermed sikret flertall. Avgifter gir staten inntekter og påvirker forbruket. CO2-avgifter gjør at næringslivet kutter utslipp, mens avgifter på alkohol og tobakk gjør at vi drikker og røyker mindre. Sukkeravgiften, derimot, gir inntrykk av at staten vil at vi skal spise is og kake, ikke sjokolade og tyggegummi. I tillegg er den konkurransevridende. Den bør endres, ikke økes.

LES LEDEREN: Prinsippene koker bort i Nobel-kålen

Is og kaker er unntatt avgift, mens sjokolade og sukkerfri tyggegummi rammes. Å ha avgift på Snickers, men ikke på Snickers-is, er omtrent som å ha inntektsskatt for alle, bortsett fra dem som får lønnen utbetalt i mynter.

Senterpartiet har lenge ivret for sukkeravgift, men er nå sterkt imot. Helomvendingen gjør at EØS kan bli partiets beste venn. Juristen Olav Kolstad har vurdert avgiftsøkningen for Orkla. Han mener at den er så stor at den må godkjennes av EFTA-domstolen. EØS-reglene sier at like varer skal behandles likt. At Norge holder seg med en avgift på marsipangriser, men ikke på marsipanpølser, faller neppe i god jord i domstolen.

I motsetning til plastposeavgiften, som dagligvarebransjen innførte på egen hånd etter at den ble skrinlagt i Stortinget, er sjansen for at næringslivet omfavner sukkeravgiften lik null. Avgiften gir bedrifter som lager kaker og is en fordel, mens Nidar og Lerum, som lager sjokolade og saft, taper. I tillegg er bedriftene bekymret for økt svenskehandel. Med tanke på at grensehandelen økte med 11 prosent i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå, er det lett å forstå.

Dagens sukkeravgift bør byttes ut med en avgift basert på sukkerinnhold. Det er mer rettferdig og kan gjøre det dyrere å pøse på med søtstoffer. Også halvfabrikata inneholder solide doser sukker. Å få matvareprodusentene til å bruke mindre sukker, er bra for folkehelsen. Vi får ikke færre overvektige og mindre diabetes av å spise kake i stedet for sjokolade. Det bør avgiftssystemet reflektere.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter