Adresseavisen mener

Vi har gjeld opp til pipa, pengene sitter for løst

Mange nordmenn mener de ikke tåler en renteøkning. Nå er det tid for å spare, ikke øke forbruket.

Nordmenn har høy gjeld, men forbruket er høyt. Nå advarer økonomene om at vi sparer for lite. Det bør vi lytte til før renta går opp. 

Saken oppdateres.

Mens gavene hoper seg opp under juletreet, blir gjeldsbyrden tyngre. 420 000 nordmenn mener de ikke tåler en renteøkning på én prosent, ifølge en undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for Sparebank 1. Halvparten mener de ikke tåler en renteøkning overhodet. Samtidig vokser forbruktet ufortrødent videre. Nå bør livreimen strammes inn før renta går opp.

LES OGSÅ: Dyrene skal ikke lide for å gi oss billig ribbe til jul

Rentenivået i Norge har lenge vært lavt, hovedsakelig for å få fart på en økonomi som har vært tynget av oljeprisfallet i 2014. Nå går det bedre. Derfor var det ikke uventet da sentralbanksjefen meldte at Norges Bank antakelig vil sette opp renten i desember neste år. At mange likevel ikke tror renten vil heves neste år, er bekymringsfullt. For når renten økes, bør evnen vår til å betjene gjeld ha blitt bedre enn den er i dag.

Det gjelder ikke minst fordi vi har fått mindre å rutte med. I 2016 opplevde norske husholdninger en betydelig reallønnsnedgang, ifølge Statistisk sentralbyrå. I Sør-Trøndelag gikk medianinntekten ned med 9213 kroner fra 2015 til 2016, justert for prisveksten.

Flere år med moderate lønnsoppgjør og økonomisk nedgang har ikke påvirket veksten i privat forbruk. Økonomer advarer om at mange velger å holde forbruket oppe i stedet for å betjene lån. Det er uklokt. Den som har unnet seg ny iPhone, fete høyttalere og Gucci-briller, kan bli tvunget tilbake til First Price-hylla hvis renta går opp.

LES LEDEREN: Lover og regler er kuren mot skattetilpasning

Gjelden vår kom ikke ut av løse luften. Mange kom inn på et historisk hett boligmarked med hjelp fra lave renter og milde kapitalkrav. At regjeringen har gjort det vanskeligere å få lån, har slik sett bidratt til å hindre ytterligere vekst i gjelden. Det var klokt å stramme inn, men det fjerner ikke gjelden som allerede fantes. Den må vi håndtere selv.

Mange ønsker seg antakelig en lønnsøkning neste år. Samtidig har flere økonomer påpekt at oppturen i norsk økonomi er moderat. Da er det risikabelt å satse på saftige lønnstillegg neste år. Den som vil sikre økonomien i årene som kommer, bør heller begynne å spare så snart ribba er fordøyd og nyttårsrakettene har brent ut.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå