Adresseavisen mener

Folkevalgte skal ikke ri to hester

Det er uholdbart hvis politikere kan drive med lobbyvirksomhet mens de er aktive i partipolitikken.

Sylvi Listhaug (Frp) drev lobbyvirksomhet mot eget parti da hun jobbet for First House. Saken viser at vi trenger mer åpenhet om påvirkningsarbeid.  Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Sylvi Listhaug jobbet for å påvirke Frp i OL-spørsmålet. Det har fått en gammel debatt om koblingene mellom politikken og PR-bransjen til å blusse opp. PR-byrået First House har vært sentrum i flere kontroverser. Det begynte da tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) gikk fra Stortinget til byrået i 2009. Siden har debatten blusset opp med jevne mellomrom.

LES OGSÅ: Åpenhet om pengebruk må gjelde flere enn NIF

Nå har det kommet fram at Sylvi Listhaug, som jobbet i First House før hun ble statsråd, ble satt til å påvirke Frp i forbindelse med OL-avstemningen i 2013. Oppdragsgiveren var Norges Idrettsforbund (NIF), som ønsket politisk støtte til vinter-OL i Norge i 2022. Samtidig satt Listhaug i Frps sentralstyre. Det er dypt problematisk.

Frps partimedlemmer har grunn til å være skuffet over at et medlem av sentralstyret har ridd to hester samtidig. Om de føler at NIF har hatt en muldvarp i partiet, er det forståelig. En erfaren politiker som Listhaug burde visst bedre enn å gå inn i en slik dobbeltrolle.

Saken handler imidlertid om langt mer enn Sylvi Listhaug. Demokratiet krever at velgerne kan stole på at de folkevalgte spiller med åpne kort. Da er det uholdbart hvis politikerne kan drive med lobbyvirksomhet samtidig som de er aktive i partipolitikken.

LES LEDEREN: Alvorlig mangel på åpenhet i Fiskeridepartementet

Velgerne må kunne stole på at politikerne arbeider ut fra en politisk agenda, ikke en agenda som er satt av interessegrupper eller kommersielle aktører. Det er derfor stortingspolitikere må være åpne om sine økonomiske interesser.

Listhaug-saken viser at tiden også er moden for åpenhet om påvirkningsarbeid. Det kan skje gjennom et lobbyregister, slik Venstre foreslo i høst, eller på andre måter. Rommet for tvil om hvor politikernes lojalitet ligger, må uansett innskrenkes.

Lobbyvirksomhet er en legitim og viktig del av demokratiet. Interessegrupper og enkeltpersoner bør ha mulighet til å påvirke politikerne gjennom møter og samtaler. I dag skjer for mye av påvirkningen i dølgsmål. Tiden er inne for mer gjennomsiktighet.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå