Det nye Trøndelag er knapt tre uker gammelt før forslagene om å endre maktfordelingen mellom Trondheim og Steinkjer kommer på bordet.

Samtidig ønsker fylkesrådmann Odd Inge Mjøen å bygge nye administrasjonsbygg på Steinkjer og i Trondheim. Ingen av disse sakene er med på å gi samlingen av Trøndelag en god start.

Det burde være helt andre politiske oppgaver som står øverst på dagsorden når Trøndelag skal samles til ett fylke.

Frps gruppeleder, Lill Harriet Sandaune, lanserer omkamp om fordelingen av politisk og administrativt nivå mellom Trondheim og Steinkjer. Hun vil gjøre om vedtaket som fordeler makten slik at administrasjonen er plassert på Steinkjer og det politiske nivået i Trondheim. Frp vil heller samlokalisere fylkeskommunen i et nytt bygg på Stjørdal. Sandaune sier at den vedtatte todelingen kun er en midlertidig overgangsordning som må endres.

Trøndelag trenger politikere som ser fremover, ikke innspill som ypper til omkamp om en ordning som knapt nok har fått tid til å virke. Det mangler ikke på oppgaver for et samlet Trøndelag. Derfor bør debatten om maktfordelingen mellom Steinkjer og Trondheim legges død nå.

Samtidig ber fylkesrådmann Odd Inge Mjøen politikerne gå inn for å starte utredningen av to nye administrasjonsbygg til en samlet sum av 550 millioner kroner. Ved å lokalisere byggene nært jernbanestasjonene i Trondheim og Steinkjer, skal reisetiden for byråkrater og politikere kortes ned og fylkeskommunen skal bli mer effektiv.

Forslaget om nye bygg ved jernbanestasjonene sender uklare signaler om hva Trøndelag skal bruke pengene på de kommende årene. Vi forstår behovet for bedre og mer effektive arbeidsplasser, både i Steinkjer og Trondheim, men det kan ikke være det første problemet det nye fylkestinget skal ta fatt på.

Samlingen av Trøndelag er viktig og nødvendig. Skal den lykkes, må politikene og byråkratene prioritere saker som utvikler den nye regionen og som gjør Trøndelag bedre for alle oss som bor her.