Adresseavisen mener

Frp må trekke hodet opp av sanden

Fremskrittspartiet skylder partimedlemmene og velgerne å skape klarhet om hva som har skjedd i Leirstein-saken.

Et lokallag i Frp har meldt seg ut i protest mot partiets håndtering av varslene mot Ulf Leirstein. Nå må Siv Jensen skape klarhet i Leirstein-saken.  Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

I januar ble det kjent at Frp's Ulf Leirstein hadde sendt porno til et mindreårig FpU-medlem og planlagt gruppesex med en 15-åring. Leirstein fratrådte sine verv. Samtidig ble det skapt tvil om hvorvidt partiledelsen hadde vært kjent med Leirsteins oppførsel. Den tidligere Frp-politikeren Jon Gåsvatn hevdet at han hadde fortalt Siv Jensen om saken i et møte i 2012. Jensen sier at hun ikke husker noe slikt møte.

Nå har et lokallag i Råde i Østfold meldt seg ut på grunn av partiets håndtering av saken. Tida er overmoden for at Frp-ledelsen tar ansvar og skaper klarhet om hva som har skjedd.

LES LEDEREN: Seksuell trakassering: Hvorfor grep ingen inn tidligere?

Den som har ventet på klar tale fra Frp, har ventet forgjeves. Det er fremdeles ingen sentrale Frp-politikere som kan huske noen varsler om Leirsteins oppførsel. Det er underlig, all den tid FpU har vært kjent med flere saker.

Minst én e-post med varsler om at Leirstein hadde et «intimt og nærstående forhold» til en ung FpU-gutt ble sendt til daværende FpU-leder Espen Teigen i 2013. Ifølge Aftenposten opptrådte Leirstein såpass upassende på et FpU-møte at flere ble satt til følge med på oppførselen hans. At ingen i moderpartiet skal ha kjent til dette, framstår nesten utrolig.

Søndag meldte Frp's lokallag i Råde seg ut av partiet. «Når partiet nå svikter ungdommen ved å stikke hodet i sanden, kan vi ikke lenger tie stille», skriver lokallaget i en pressemelding. Til Fredriksstad Blad hevder de at de kjenner til flere ungdommer som har hatt ubehagelige opplevelser. «De våger ikke å stå frem og varsle. (...) Vi synes ikke behandlingen i partiet er grei», sier de til avisa.

LES OGSÅ: En erfaren politiker som Listhaug bør vite bedre

Hvis lokallagets virkelighetsbeskrivelse er riktig, stiller det Frp i et grelt lys. Både Høyre og Ap har gitt inntrykk av at de tar varslerne på alvor, selv om begge har fått kritikk for sin håndtering. I Frp, derimot, har det oppstått usikkerhet om varslere blir tatt seriøst. Det er langt mer alvorlig.

Norges tredje største parti skylder partimedlemmene og velgerne mer enn dette. Selv om opprydningen kommer til å gjøre vondt, må den begynne nå. Å stikke hodet i sanden er ikke et alternativ.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå