Bankene har et avslappet forhold til regelverket for forbrukslån. Strammere regulering er på sin plass.

Snart kan det bli litt lettere å unngå luksusfellen. I forrige uke ba finansminister Siv Jensen (Frp) Finanstilsynet om å utarbeide en forskrift for forsvarlig utlånspraksis for forbrukslån. Det er en betimelig innstramming. Forbrukslån kan være nyttige, men norske lånetilbydere har hatt et altfor avslappet forhold til regelverket. En strengere regulering er på sin plass.

LES LEDEREN: På tide å slanke velferdsstaten

Norske husholdninger har i gjennomsnitt over dobbelt så mye gjeld som årlig inntekt. Veksten i forbrukslån har vært formidabel, og i dag har nordmenn over 100 milliarder i forbruksgjeld. 14 prosent av norske husholdningers renteutgifter går til forbrukslån, selv om disse lånene er betydelig mindre enn bolig- og billån. Til gjengjeld er de effektive rentene ofte høye, gjerne mellom 15 og 20 prosent.

I fjor ble såkalt aggressiv markedsføring av forbrukslån forbudt. Det betyr blant annet at långivere ikke lenger kan bruke reklame som sier at det er en fordel å ta opp lån raskt. Likevel, det skorter ikke på markedsføringsfronten. «Reis på ferie når du vil med forbrukslån», skriver et firma. «Utenlandsferie uten penger? Ikke noe problem!», hevder et annet. Men problemer, det blir det raskt. Selv om en kredittfinansiert ferie kan føles strålende mens man ligger på stranda i solsteken, falmer nok minnene fort når rentene løper løpsk.

Fredag ble det kjent at Finans Norge og IT-selskapet Evry skal få drive norske registre over forbruks- og kredittkortgjeld. Da kan utlånere lettere se hvor mye forbruksgjeld en potensiell kunde har, noe som vil gjøre det enklere å begrense mengden forbrukslån hver enkelt kan ta opp. Tidligere har det vært mulig å låne skyhøye beløp, dersom man har en middels høy inntekt. I fjor brukte journalisten Sjur Frimand-Anda i fagbladet Finansfokus under tjue minutter på å få tilbud om én million i forbrukslån fra til sammen tre aktører.

En rapport fra Finanstilsynet viser at flere banker avviker fra regelverket når de tilbyr forbrukslån. Noen av dem forsvarer seg med at konkurrentene gjør det samme. «Dette er ikke en akseptabel begrunnelse», konstaterer tilsynet. Det har de helt rett i. En bransje som har et så avslappet forhold til reglene, trenger en oppstrammer. En ny forskrift er på sin plass.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter