Adresseavisen mener

Gi trøndersk mathall en ny sjanse

Det er gode grunner til å gi trøndersk lokalmat et utstillingsvindu.

Mathallen i Trondheim lukket dørene i fjor. Nå mener Roar Hildonen, Odd Reitan og Erling Moe at det er grunn til å prøve på nytt. 

Saken oppdateres.

I fjor vinter stengte Mathallen i Trondheim. Butikken og restauranten gikk konkurs, fordi for få kunder la igjen penger. Nå mener Roar Hildonen at det er tid for å prøve på nytt. Han får støtte av Odd Reitan og Venstres Erling Moe. Trønderske matvarer, restauranter og produkter får stadig større anseelse, og vi mener det er en god idé å gjøre et nytt forsøk med en mathall i Trondheim.

LES OGSÅ: Toskete favorisering av billigmat

I utgangspunktet skulle man tro at det er et marked for en trøndersk mathall. Flere trønderske produkter har vunnet priser de siste årene. Rørosrein fikk pris for Norges beste kjøttprodukt, og i januar ble Munkeby-osten kåret til Norges beste ost. I tillegg har restaurantscenen i Trondheim fått et solid oppsving de siste årene. Fagn og Røst Teaterbistro har markert seg i fine dining-segmentet, og nyetableringen av Credo på Lilleby har falt i god jord hos anmeldere over hele landet.

At Mathallen måtte stenge etter bare halvannet år, tyder på at det var mer utfordrende å lokke til seg kundene i Trondheim enn man skulle tro. De som eventuelt skal åpne en ny mathall i Trondheim, bør merke seg hva som har lyktes og mislyktes andre steder i landet. En mathall kan være så mangt.

LES LEDEREN: Spar oss for burger i barten

Tromsøs mathall, et rendyrket restaurant-konsept, har havnet på White Guides liste over de beste nordiske restaurantene, og går med solide overskudd. Mathallen i Stavanger gikk konkurs i 2016, men har gjenoppstått som Fermenten. Der holder flere bedrifter som sysler med gjæret (!) mat, blant annet øl, ost og kaffe, hus.

Det er nok av spørsmål å stille hvis vi skal få en ny mathall. Skal man følge i fotsporene til mathallen i Tromsø og lage en restaurant som serverer lokalmat? Eller skal man se til Stavanger og slippe til byens ølbryggere og andre gjæringsentusiaster?

Uansett hvilken løsning man velger, bør verdien for trøndersk matkultur og lokalmat fra regionen stå i sentrum. En mathall i Trondheim kan bli et utstillingsvindu for trøndersk lokalmat. Det ville være synd og skam om den muligheten blir skuslet bort.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå