Adresseavisen mener

La Bendtner slippe å få droner i stuevinduet

Det er for lett for droneflygere å slippe unna med regelbrudd.

Både en amerikansk soldat og Nicklas Bendtner har blitt utsatt for uvettig og invaderende droneflyging.  Foto: Morten Antonsen; Rune Petter Ness

Saken oppdateres.

Uvettig dronebruk har skapt mye trøbbel de siste årene. Det ferskeste eksempelet kommer fra Nicklas Bendtner, som i et intervju med Adresseavisen forteller om en drone som dukker opp i vinduet hans nesten hver kveld. Bendtner bør få slippe å få en fjernstyrt inntrenger i vinduet. Det er invaderende og viser at det er for lett for droneflygere å slippe unna med regelbrudd.

En amerikansk soldat som oppholder seg i Stjørdal i forbindelse med Nato-øvelsen Trident Juncture, skal ha blitt forfulgt av en drone mens han var på toalettet. Når øvelsen begynner, vil det være droneforbud i store deler av Trøndelag, blant annet for å hindre at fly og helikoptre kolliderer med droner. Det er ikke uten grunn. I juli hindret en drone en luftambulanse fra å ta av etter en dødsulykke på E6 på Dovre.

LES OGSÅ: Tullkjøring med scooter må stanses

I fjor fløy en 14-åring en drone over Lerkendal for å få sett en RBK-kamp. Om noen har lyst til å få med seg en konsert på Granåsen uten å løse billett, kan fristelsen til å sende opp en drone være stor. Selv en drone på halvannet kilo kan forårsake alvorlige skader om den faller ned i en stor menneskemengde.

Summen av historier om uvettig dronebruk viser at for mange tror det er fritt fram. I så fall tar de feil. Det er ikke lov å fly droner som veier under 2,5 kg og har en toppfart under 60 knop med mindre det er dagslys. Å fly droner foran andres vinduer, er et åpenbart brudd på privatlivets fred.

LES LEDEREN: Godt norsk er bedre enn engelsk jåleri

Mange av hendelsene skyldes antakelig skuelyst eller manglende kunnskap om reglene. Ingen av delene er noen unnskyldning. Er man i stand til å fly en drone, er man også i stand til å følge reglene. Tidligere har droneflygere som har kommet for nær flyplasser fått bøter på opptil 20 000 kroner. Om droneflygerne ikke skjerper seg, kan det bli flere.

I 2015 ble sterke laserpekere forbudt. Grunnen var blant annet at pekere ble rettet mot fly, noe som kunne føre til at pilotene ble blendet. Offentlige oppfordringer om å vise hensyn, ble ikke fulgt. Hvis folk ikke klarer å holde dronene unna luftambulanser, soldater eller Bendtners vindu, kan de små dronene få samme skjebne. I så fall ødelegger et uansvarlig mindretall for alle som klarer å fly en drone uten å miste vettet.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå