Adresseavisen mener

Viktige rettigheter under press

Norge må si fra når menneskerettighetene brytes i land vi samarbeider med.

Menneskerettighetene er under press i mange land. Her demonstrerer aktivister utenfor Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i etterkant av drapet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.  Foto: OSMAN ORSAL, Reuters

I dag, 10. desember, mottar Nadia Murad og Dennis Mukwege Nobels fredspris. Begge har gjort en stor innsats for fred og menneskerettigheter ved å kjempe mot bruken av seksualisert vold i krig. Det er også 70 år siden FNs verdenserklæring om menneskerettigheter ble vedtatt. Etter 70 år kan det se ut som det i flere land er farligere enn noen gang for aktivister å kjempe for menneskerettigheter. Norge må si ifra når menneskerettigheter er under press i land vi samarbeider med. Dagen er en gyllen anledning til å minne oss om at enkelte av prinsippene er under press også i vårt eget nabolag.