Adresseavisen mener

Kan ikke ligge på været i to år og vente på skilsmissen

De rødgrønne er enige om en felles plattform i Viken fylke. Men Tonje Brenna (Ap), Anne Beathe Tvinnereim (Sp), Kristoffer Robin Haug (MDG) og Camilla Sørensen Eidsvold (SV) vil legge ned storfylket.   Foto: NTB / Scanpix

Saken oppdateres.

Vi er enige i mye av kritikken av regionreformen både når det gjelder planlegging og gjennomføring, men nå har Stortinget fått den reformen de har bedt om. Å reversere sammenslåingen av fylker om to år dersom de rødgrønne overtar regjeringsmakten, er å rygge inn i framtida og holde tusenvis av ansatte på pinebenken. Det er ingen tjent med, uansett hvor oppkonstruert regioner som Viken og Troms og Finnmark fremstår.

LES OGSÅ: Er du lei region- og politireform? Vi trenger enda flere reformer

Løpet er kjørt, og nå må politikere og ansatte heller jobbe for å få regionene til å fungere. Denne uka ga de rødgrønne som nå skal styre Viken, beskjed om at de vil oppløse de tvangssammenslåtte regionene dersom de kommer til makten om to år. Sammenslåingen av Østfold, Akershus og Buskerud til Viken med 1,2 millioner innbyggere og ti tusen ansatte, har fått mye kritikk. Hele sammenslåingen av de tre fylkene virker ulogisk og planløs. Også storfylket Troms og Finnmark kan bli oppløst om de rødgrønne får viljen sin.

LES OGSÅ: Reformskye populister?

Hovedproblemet, og noen vil hevde det tragiske med alle reformene regjeringene har satt i gang, er at de ikke er sett under ett for omstillingen av hele sektoren. Det ligger ingen klar nasjonal strategi bak. Det hadde vært naturlig å starte med å spørre hva vi ønsker med reformene og hva gevinsten er ?

I stedet har vi fått en rekke sammenslåinger av kommunale, fylkeskommunale og statlige etater. Flere av dem har vært nødvendige, men dette har ikke vært godt nok forankret eller kommunisert. Denne svakheten har ikke minst Sp utnyttet til det fulle, og slik det ligger an nå vil de rødgrønne overta regjeringsansvaret i 2021. Signalet de gir om å oppløse Viken, Troms og Finnmark, er ikke gjennomtenkt.

LES OGSÅ: Trøndelag er litt vel høy på seg selv nå

Arbeidet med å slå fylkene sammen er godt i gang, ny infrastruktur og strategier legges. Storfylkene kan ikke ligge på været i to år og vente på å bli oppløst. Det blir svindyrt, og det vil også være juridisk utfordrende.

Regjeringen hadde håpet på at alle ville se til «Trøndelagsmodellen». Trøndelag var to fylker med beslektet identitet, relativt like kommuner og en storby. Den felles identiteten mangler i andre deler av landet. Det gjenstår å se om regionene kan overta flere statlige oppgaver og bli regionale lokomotiv. Starten er ikke lovende, men det er uansett for seint og for kostbart å snu.


Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Våre debattfelt er åpne 07-00 hver dag. Les debattreglene her.

På forsiden nå