Adresseavisen mener

Vi beskytter oss ikke godt nok på nett

I tidligere tiår tenkte mange nordmenn at det er politiet, Forsvaret og Sivilforsvaret som tar seg av landets sikkerhet. Det var opp til myndighetene å sørge for at vi var trygge. I dag har hver og en av oss et mye større ansvar for sikkerheten.

IT-sikkerhet: Sikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde har overordnet ansvar for hva Norge gjør for å sørge for sikker digitalisering.  Foto: JONAS A. VIKAN

Saken oppdateres.

Som Adresseavisen har vist i en serie artikler de siste dagene, har den teknologiske utviklingen ført til at på ett område er vi alle sammen blitt mer sårbare enn før. Nesten alle nordmenn er aktive på internett, men altfor få av oss er tilstrekkelig opptatt av datasikkerhet.

Adresseavisens avsløring før helgen om at 600 000 norske passord er lekket på nettet, gir grunn til ettertanke. Saken fortalte at en russisk hacker ved hjelp av påloggingsinformasjonen til én ansatt i Linkedin fikk tilgang til hundre millioner e-postadresser og passord. Bitte små hull i sikkerheten kan gi uvedkommende adgang til enorme datamengder.

Dataangrep kan føre til betydelig ubehag for hver enkelt av oss. Kontoene våre kan bli hacket, identiteten vår kan bli misbrukt av andre, og intime bilder og opplysninger kan komme på avveie. På nasjonalt nivå kan dårlig datasikkerhet få svært alvorlige konsekvenser. Svindlere og kriminelle av mange slag har for lengst skaffet seg en digital kompetanse som det er vanskelig for politiet å holde tritt med. Dårlig datasikkerhet rammer næringslivet og svekker Forsvaret.

LES OGSÅ: Hundrevis av passord lekket av kriminelle

Det statlige organet Norsk sikkerhetsmyndighet, som blant annet har ansvaret for datasikkerheten, mener altfor få av oss forstår alvoret. Vi er ikke flinke nok til å verne om passordene våre, og vi skifter dem ikke ofte nok. Aftenposten fortalte denne uka om en undersøkelse som viser at én av fire gjerne gir fra seg personlige opplysninger på Facebook. Ungdom og menn er de mest naive.

Mange av oss tenker nok at «jeg har ingenting å skjule». Men vi må tenke et stykke lenger enn som så. Selv om slumsete datasikkerhet kanskje ikke rammer oss selv, kan det ramme andre.

Den teknologiske utviklingen går så fort at få er i stand til å følge med. Derfor må vi være nøyere med sikkerheten enn vi selv kanskje synes er nødvendig. Hvis ikke, kan vi alle bli lette ofre for avanserte hackere.

På forsiden nå