Adresseavisen mener

USAs drap kan starte storkrig

Håpet er at partene raskt kommer til forhandlingsbordet, og at det fortsatt er mulig å forhindre en full krig.

Store iranske protester etter at en dronebombe tok livet av en iransk general. Her blir det amerikanske flagget brent.   Foto: NTB / Scanpixi

Saken oppdateres.

USAs likvidering av den iranske militærtoppen Qasem Soleimani og flere irakiske militsledere er en dramatisk utvikling i konflikten i Midtøsten. Iran lover kraftig hevn og Iraks statsminister raser mot USA. NTNU-professor Jo Jakobsen sier til VG at dronebombingen blir oppfattet som en krigserklæring fra USA. Den setter ikke bare amerikanske liv i fare, men kan også ramme allierte land, i ytterste fall også Norge. Vi står derfor overfor en svært alvorlig opptrapping, som i verste fall kan ende i krig.

Reaksjonene har heller ikke latt vente på seg. Ikke bare fra de to berørte landene. Iran, som har mistet en svært sentral general i landets utenrikspolitikk. Irak fordi angrepet skjedde på deres område og tok livet av flere høyere offiserer. USA begrunner likvideringen med at det skal forhindre nye angrep på amerikanske ansatte i regionen. Tidligere i uka ble USAs ambassade i Bagdad angrepet av demonstranter etter at flere militære ble drept i et amerikansk flyangrep.

Også sentrale politikere i det demokratiske partiet i USA har reagert sterk og fordømmer aksjonen. En aksjon som ble iverksatt etter direkte ordre fra president Donald Trump. Lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, frykter en farlig opptrapping med vold. Hun reagerer også kraftig på at Kongressen ikke var varslet før angrepet. Andre demokrater frykter at dette er startskuddet i en storkrig. At republikanske ledere roser Trumps angrep, viser et land som er svært splittet.

Utviklingen i forholdet mellom USA og Iran har det siste året gått i feil retning. USA og de alliertes økonomiske sanksjoner av Iran har rammet landet, og USAs ordkrig med landets ledere har vært kraftig. I juni var det også nær en militærkonflikt da Iran skjøt ned en amerikansk drone over Hormuz-stredet.

Droneangrepet fredag viser at USA er villig til å bruke våpenmakt i konflikten. Iran vil trolig svare med samme mynt, og amerikanske borgere er bedt om å forlate Midtøsten. Det er grunn til å tro at Iran vil angripe amerikanske mål i regionen. Håpet er at partene raskt kommer til forhandlingsbordet, og at det fortsatt er mulig å forhindre en full krig.

På forsiden nå