Adresseavisen mener

Elendig forslag om penger til universitetene

Ap, Sp og Frp vil finansiere universitetene på en annen måte. Forslaget deres tyder på at de ikke forstår universitetenes rolle.

Pride-flagg ved NTNU Gløshaugens hovedbygning.  Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

De tre partiene vil blant annet at universitetene skal få ekstra med penger hvis de kan vise at studentene får «relevant arbeid etter endt studie». Det er høyst problematisk. Både fordi vi ikke vet hva som ligger i ordet «relevant» og fordi det blir vanskelig å måle.

Hvis du for eksempel studerer på NTNU for å bli sivilingeniør i geologi og går rett ut i en slik jobb etterpå, er det riktignok enkelt å se sammenhengen mellom utdanning og arbeid. Men hvis du studerer filosofi og sosialantropologi, kan du få en rekke ulike jobber, og du kan bli en verdifull person i næringslivet og samfunnslivet, uten at koblingen mellom utdannelse og «relevant arbeid» er enkel å se.

LES OGSÅ LESERINNLEGGET: Pinlig av Arbeiderpartiet

Vi trenger flere helsearbeidere, lærere og folk som er dyktige i realfag i Norge. Men vi trenger også personer med høy utdannelse i mange slags språk og som kan tenke nytt og kritisk innenfor mange typer samfunnsfag, innenfor kunst og kultur. De som har innsikt i fag av den siste typen, bidrar til å gjøre samfunnet mer opplyst.

Forslaget fra de tre partiene harmonerer dårlig med Ap’s lange tradisjoner for utdanning og folkeopplysning. De som har utarbeidet forslaget, ser ut til å måle hva som er «nyttig» bare i kroner og øre. Det vitner om dårlig samfunnsforståelse.

Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo mener forslaget er «direkte sjokkerende». Han viser blant annet til at arbeidet med dataprogrammering som ble gjort på Universitetet i Oslo for flere tiår siden, la grunnlaget for dagens internett. NTNU kan vise til mange liknende forskningsprosjekt som har fått stor betydning. Slik forskning kan ikke planlegges ut fra «relevant arbeid».

Den finansieringsmodellen Ap, Sp og Frp ønsker seg, kan føre til at de «myke» fagene blir svekket. Det blir et problem for NTNU, der tverrfaglighet er viktig. Det vil også gjøre Norge til et fattigere, mindre opplyst land. Stortinget må avvise forslaget fra de tre partiene. Politikerne kan ikke innføre systemer som de ikke kjenner rekkevidden av.

På forsiden nå