Bedre å gi permitterte lønn for å jobbe

  Foto: NTB / Scanpix

Saken oppdateres.

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre, LO og NHO ber regjeringen forlenge permitteringsperioden ut året. Det mener de er viktig både for å gi de permitterte økt økonomisk trygghet, men også for at arbeidsgiverne skal slippe å si opp tusenvis av ansatte før sommerferien. Regjeringen er så langt avventende fordi det kan føre til at folk i stedet for å omstille seg blir i bedrifter som ikke har livets rett. Vi forstår bekymringen til partene i arbeidslivet og Ap. Samtidig vil det være bedre å gi deler av milliardstøtten for å holde folk i jobb enn å la dem gå permittert. Å gi bedrifter lønnskompensasjon kan bidra til at mange kommer tilbake i jobb eller får ny kompetanse. Det er gunstigere både for de permitterte og bedriftene.

LES OGSÅ: - Umoralsk å la permitterte arbeidere jobbe

I den første redningspakken for de permitterte tok staten en betydelig del av kostnaden de første 20 dagene. Seinere er permitteringsperioden forlenget til ut oktober. Nå mener Støre at det haster med å få på plass en forlengelse før sommeren fordi mange permitterte har rett på tre måneder oppsigelsestid. Det betyr at bedriftene snart må vurderer om de skal si opp ansatte. Mange bedrifter innenfor reiseliv, kultur og servicenæringer sliter allerede tungt økonomisk, og har bare ett valg. Alternativet til oppsigelse kan være at staten går inn med lønnskompensasjon. Adresseavisen skrev denne uka om kulturmedarbeidere som har vært permitterte siden mars. En av de forteller at han heller ville ha gått på jobb med lønnskompensasjon etter dansk modell enn å motta penger for å gå hjemme.

Ikke alle krisepakkene har truffet like presist. Noen arbeidsgivere har anstrengt seg for å beholde folk lengst mulig i arbeid, selv om virksomhetene har slitt med oppdrag og med økonomien. Andre har valgt å permittere raskt. Det kan føles urettferdig at passivitet utløser mer statlig støtte enn ekstra innsats. Regjeringen må også vurdere hvor mange av bedriftene som uansett støtteordninger vil dukke under når økonomien normaliserer seg. Etter finanskrisen forsvant flere tusen jobber permanent og bedrifter ble lagt ned. Det vil også skje etter koronakrisen. Bedrifter vil rett og slett ikke overleve fordi det vil ta flere år før norsk økonomi og verdensøkonomien er tilbake til aktiviteten før krisen.

Arbeiderpartiet har foreslått å bruke tre milliarder kroner på å forlenge ordningen ut året. Det vil være en redning for mange, men kan også bety at de samme bedriftene må ha hjelp også etter nyttår. Dessuten vil langvarig fravær fra jobb, være uheldig for de permitterte, og gjøre det vanskelige å komme tilbake. Derfor er det fornuftig å bruke en del av pengene til å få folk tilbake i jobben eller sørge for at de kan få nye jobber.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå