Regjeringen bør si ja til breddefotball i sommer

Det er ikke skiforbundet som innehar eierskapet til utøvernes markedsrettigheter, selv om skiforbundet tror forbundet gjør det, skriver kronikkforfatteren. Her spiller Petter Northug for Mosvik mot Astor og Johannes Klæbo på Astorbanen i fjor sommer.  Foto: Kim Nygård

Saken oppdateres.

Presset mot regjeringen for å åpne for breddefotball og annen breddeidrett øker. Nylig krevde 23 trønderske ordførere at også utøvere i lavere divisjoner skal få trene som normalt og spille kamper i sommer. Heller ikke Norges Fotballforbund, kretser og lag forstår hvorfor denne gruppen på 50 000 spillere i Norge må vente til høsten før de får svar på om de kan drive idretten sin. Vi synes ikke myndighetenes begrunnelse er god nok, og at breddeidretten derfor bør få trene og konkurrere allerede nå.

LES OGSÅ: VG: FHI-notat åpnet for breddefotball, men myndighetene sa nei

Mange etterlyser logikken når 50 mennesker kan samles og møtes, og ofte feste og drikke, mens langt færre idrettsutøver ikke får konkurrere under strenge smitteverntiltak. Her må regjeringen vurdere de mulige skadevirkninger ved at breddefotballen har startforbud, som økt frafall og passivitet, opp mot smittefaren. Vi er enige med idretten og lokalpolitikere om at normal trening og konkurranser i kontrollerte former ikke utgjør noen stor smittefare.

Danmark har allerede åpnet for at breddefotballen kan konkurrere. Nå skal Norge riktignok ta avgjørelser basert på vår situasjon og vurderinger. Norge har allerede åpnet for blant annet ansamlinger av mennesker på inntil 50 personer, vi tillater at folk i store mengder får strømme til hyttene sine og åpner for besøk fra noen andre land med lav smitte. Da kan forbudet mot breddeidrett gjøre at folk vil miste respekten for de nødvendige tiltakene som alle fortsatt må følge.

LES OGSÅ: Ekspert mener fotballkamper bør utsettes hvis det er smitte i et lag. – Det finnes en tålegrense, sier NFF.

Også toppfotballen for menn og kvinner, og fotballen for dem under 19 år, får konkurrere uten at smitten har økt. Da må det også være mulig å slippe til breddelagene. Noen av argumentene mot å åpne for alle lagene, er at kontakten under reise til kamper, kiosksalg og publikum øker smittefaren. Dette kan enkelt reguleres. Dessuten tillates kjøring til trening allerede i dag, så det kan neppe være et godt argument.

Regjeringens strategi om å åpne kontrollert og gradvis, må ikke hindre en fornuftig vurdering av smittetiltak som trolig ikke virker. Spesielt når det har store negative konsekvenser på folks helse og trivsel. Fotballen har allerede innført strenge smittevernregler og oppfølging av lagene sine. Åpningen for barnefotballen og toppidretten har hatt positiv innvirkning på utøvere og ledere. Det tror vi også vil skje om 13 000 spillere og 230 lag får slippe til i Trøndelag igjen.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå