Adresseavisen mener

Populistisk valgseier i Polen bør bekymre EU

Den nasjonalkonservative presidenten Andrzej Duda sikret seg gjenvalg i Polen med svært knapp margin. Den høyrepopulistiske vinden i Europa bør bekymre EU.

Saken oppdateres.

Den polske valgkomiteen utropte mandag Duda som presidentvalgets vinner etter en valgthriller av de sjeldne. Da 99,97 prosent av stemmene var telt opp, hadde Duda 51,21 prosent av stemmene, mot den mer liberale motkandidaten Rafal Trzaskowskis 48,79 prosent. Selv om presidentens makt i Polen er begrenset, innebærer gjenvalget av Duda at landets regjeringsparti «Lov og rettferdighet» mer eller mindre uhindret kan videreføre sin høyrepopulistiske omforming av det polske samfunnet.

Under valgkampen gjorde Duda seg bemerket med å omtale seksuelle minoriteter som en ideologi som er mer ødeleggende enn kommunisme. Både han og regjeringspartiet spiller på nasjonalistiske strenger. Regjeringen har satt statskanalen under politisk kontroll, og gjort den til sin egen propagandakanal. Den har fjernet støtte til museer og institusjoner som ikke bygger opp under regjeringens versjon av den polske krigshistorien, der den polske deltakelsen i jødeutryddelsene mildt sagt blir underkommunisert. Og den har satt uavhengigheten til det polske rettsvesenet under kraftig angrep.

Motkandidaten Trzaskowski, som er ordfører i Warzawa, er Dudas rake politisk motsetning. Han tok blant annet til orde for likekjønnet partnerskap i et land der den katolske kirken fortsatt står svært sterkt. Og der Duda og regjeringspartiet er EU-skeptikere i god populistisk tradisjon, er Trzaskowski både EU-vennlig og Trump-kritisk.

For EU er Dudas valgseier en skuffelse i rekken av flere. At medlemsland som Polen og Ungarn utvikler nasjonalistiske og delvis autoritære regimer, kommer på toppen av Storbritannias brudd med unionen. I tillegg har sterke høyrepopulistiske og EU-kritiske bevegelser bitt seg fast i flere av de tradisjonelt liberale medlemslandene i Vest-Europa også. Alt dette utfordrer samholdet i unionen og de grunnleggende ideene EU-samarbeidet er tuftet på.

Polen og Norge har nære forbindelser. En betydelig del av Norges EØS-kontingent finansierer prosjekter for sosial og økonomisk utjevning i Polen. Både Norge og EU må stille tydelige krav til polske myndigheter om ikke å undergrave demokratiske prinsipper.

På forsiden nå