Adresseavisen mener

Uforståelige smittevernregler på flybussen

Koronasmitten øker i Norge og i resten av Europa. Flere land registrerer nå de høyeste smittetallene på flere måneder.

Værnesekspressen går mellom Trondheim og flyplassen.   Foto: Marianne Tønset

Saken oppdateres.

For å begrense smitte, er det innført en rekke smittevernregler i forbindelse med reising og offentlig transport. Mange må fortsette med hjemmekontor for å hindre trengsel på buss, tog og trikk i rushtiden. Da er det mildt sagt underlig at flybussen fra Værnes nærmest kan fylles til randen med passasjerer.

Midtnorsk debatt: Det er lov å ha det artig, men vis hensyn

Før helga skrev Adresseavisen om passasjerer som reagerer på at flybussen til og fra Værnes er stappfull. I et debattinnlegg i avisa skildrer Kirsti Hamre Nilsen gode smittevernregler både på tog og fly, på AtB-bussen og på T-banen og Flytoget i Oslo. På Værnesekspressen inn til Trondheim derimot, hevder Nilsen at det var kaos ved påstigning, passasjer i hvert sete og med en avstand på bare 10 cm. Kontrasten mellom smittevernet på flybussen og andre offentlige transportmidler er altså grell, ifølge passasjerene avisa har snakket med.

Det er forståelig at passasjerer blir irriterte og engstelige når de opplever at smittevernet opphører i det øyeblikket de stiger på flybussen. Samtidig er det viktig å ta ballen og ikke mannen. For Værnesekspressen følger FHIs smittevernveileder for kollektivtrafikken. På grunn av mindre smitte tidligere i sommer, ble det mulig å øke kapasiteten på kortere kollektivreiser. Flybussen mellom Trondheim og Værnes regnes som en kort reise. Med unntak av at setene nærmest sjåførene må stå tomme og fremre dør er stengt, kan altså passasjerer bruke alle setene så lenge de sitter skulder ved skulder. Såfremt førere og passasjerer respekterer reglene, gjør ikke Værnesekspressen noe galt.

Midtnorsk debatt: Navs oppgave er ikke å spare

Spørsmålet er derimot om myndighetene bør stramme inn reglene for kollektivtransport og kanskje særlig for flybuss. Når smitten øker og mye av smitten kommer fra utlandet, er det merkelig at kapasiteten kan være så stor. Særlig er det viktig med strenge regler der det er få alternativer å velge mellom. Ikke alle kan ta privatbil til flyplassen, og ironisk nok er Flytaxi-tilbudet stanset nettopp fordi smittevernet ikke tillater samkjøring av flere passasjerer. Værnesekspressen er også alene om å kjøre buss til og fra flyplassen.

På forsiden nå