Flere bransjer vil fortsatt trenge økonomisk hjelp

Det er viktig at regjeringen fortsetter å støtte utsatte bransjer etter at den nå avvikler kompensasjons-ordningen for bedrifter som sliter på grunn av koronakrisen.

Statsminister Erna Solberg, finansminister Jan Tore Sanner, næringsminister Iselin Nybø og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad i forbindelse med busjettkonferansen i Oslo. Her varsler finansministeren en ny krisepakke.  Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Det er fortsatt umulig å spå hvor lenge koronaepidemien vil prege norsk og internasjonal økonomi. Flere bransjer sliter fremdeles tungt og må få mer statlig støtte. Det betyr ikke at hele næringslivet trenger økonomisk nødhjelp fra staten videre. Flere bransjer har kommet over kneika, og noen har også tjent gode penger under koronakrisen. Dagligvarebransjen har økt omsetningen etter at grensehandelen stoppet opp. Omsetningen av bolig, møbler og byggevarer har også økt på grunn av lav rente og at mange har investert i boligen.

LES OGSÅ: Kontantstøtten er for mange bedrifter en vits

Andre bransjer, som reiseliv, servering og kultur, har tapt store inntekter. Disse vil fortsatt slite tungt i lang tid fremover, og de er helt avhengig av økonomisk støtte for å overleve. Det har de blant annet fått gjennom regjeringens kompensasjonsordning for næringslivet. Den har gått til foretak med vesentlig omsetningsfall som følge av koronasituasjonen. Denne generelle ordningen skulle ifølge Stortingets vedtak være midlertidig, og nå har regjeringen bestemt at den skal avvikles 1. september. Regjeringen må likevel sørge for at bransjer som er truet med avvikling på grunn av smitteverntiltakene, fortsatt får støtte til å overleve eller tiltak for å omstille seg.

Det er så langt utbetalt rundt fem milliarder kroner i kontantstøtte, mens det tidligere var anslått at ordningen kunne koste 50 milliarder. Senterpartiet og NHO er blant dem som reagerer på at ordningen nå avvikles. For enkelte bransjer, som flyselskaper, kulturen og reiselivet, kan koronakrisen få varige konsekvenser. Næringsminister Iselin Nybø (V) har uttalt at dette kan bli den nye normalsituasjonen for noen av disse. Det betyr at staten ikke vil holde liv i selskaper som uansett må omstille seg.

LES KOMMENTAREN: Oljemilliarder redder Verdal, men ikke miljøet

Onsdag denne uka er regjeringen samlet til budsjettkonferanse. Det blir et arbeid som vil være preget av at Norge og resten av verden fortsatt er i en unntakstilstand. Det betyr at regjeringen må bruke vesentlig mer oljepenger enn normalt. Det er nødvendig for å unngå enda flere ledige og hindre at mange bedrifter går over ende. Finansminister Jan Tore Sanner (H) sier regjeringen vil legge fram en krisepakke i høst, og at det også kan bli nødvendig med nye tiltakspakker neste år. Det er helt avgjørende for at de utsatte bransjene klarer overgangen til den nye normalen.

LES OGSÅ: Vil fylle opp med koronamilliarder

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå