Adresseavisen mener

«113» gir et rørende innblikk i en viktig jobb

NRKs dokumentarserie «113» er i gang med sin andre sesong.

Ambulansefagarbeiderne Christina Rebekka Eriksen (t.v) og Trine Lynghaug gir seerne et innblikk i en viktig jobb i NRK-serien «113».  Foto: NRK

Saken oppdateres.

Den forrige sesongen ble svært populær, og hver episode hadde nesten én million seere. Det viser at norsk arbeidsliv og «vanlige» mennesker er interessant for tv-publikum. Takket være åpenheten hos både ambulansepersonell og pasienter, får vi et rørende innblikk i den viktige jobben som denne yrkesgruppen gjør.

«113» viser hverdagen til ambulansepersonellet i Nord-Norge og livet ved akutten på Universitetssykehuset i Tromsø (UNN). Der den første sesongen for det meste tok for seg ambulansefagarbeidere i Tromsø og på Finnsnes, tar den andre sesongen seerne med enda lenger ut i Distrikts-Norge, til Skjervøy og Nordkjosbotn.

Midtnorsk debatt: Skal du skrive om fulle politikere, må du være edru selv

Tv-serier som tar seerne med på innsiden av fartsfylte og tøffe yrker, er for så vidt ikke noe nytt. Dokusåper om patruljerende politi, jordmødre og brøytemannskap har gått i flere kanaler. «113» er serien som treffer enda bredere. Muligens handler det både om miljøet og menneskene som serien skildrer. Vi får innsikt i hverdagen til helsepersonell som står i situasjoner som handler om liv og død i et enormt geografisk område. Vi imponeres av helsearbeidere som håndterer dårlig vær, glatte veier og lange avstander for å nå fram til mennesker som trenger akutt hjelp når ulykker, akutt sykdom og livskriser rammer.

«113» blir også brukt i kampen mot sentralisering av helsetjenester. Mange mener serien viser hvor viktig det er med helsetjenester nært der folk bor, samtidig som den avdekker at akutthjelpen nærmest kan være uforsvarlig langt unna en del som bor i distriktet. Dette er også noe av grunnen til at UNN takket ja til å bidra til NRK-serien. Sykehuset mener de får sagt noe om utfordringene med å betjene en langstrakt landsdel.

Midtnorsk debatt: Jaså, er vi bra nok for hyttekommunene nå?

Den prisbelønte serien er altså ikke bare tv-underholdning, men viser hvor viktig trygghet er for livskvaliteten. Samtidig vet vi at ambulanseyrket ikke bare er feelgood. Vold og trusler kan være en del av hverdagen for mange i denne yrkesgruppen. Spesielt utsatt er de som jobber i større byer, avdekker undersøkelser. Det viser at ambulansepersonell gjør en viktig innsats både i bygd og by, en innsats som vi har respekt for.

Midtnorsk debatt: Klokt å fjerne krisetiltak for boliglån

På forsiden nå