Adresseavisen mener

På sin plass å reagere mot Russland

Torsdag ble det klart at Norge slutter seg til EUs sanksjoner mot Russland etter forgiftningen av opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj.

Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj mener selv at russiske myndigheter sto bak giftangrepet på ham. Her er han avbildet sammen med kona Yulia og sønnen Zahar.   Foto: AP/Instagram

Saken oppdateres.

Det er riktig av Norge å støtte en slik reaksjon. Utviklingen i Russland er bekymringsfull, og tilliten til våre naboer i øst ble ikke bedre etter dataangrepet mot Stortinget.

Midtnorsk debatt: Barn som har det vondt, får altfor dårlig hjelp

Det var Frankrike og Tyskland som la fram forslag til straffereaksjon, og EU-landene besluttet onsdag å reagere mot seks russere. Torsdag opplyste utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NRK at Norge slutter seg til sanksjonene. De seks russerne, som ifølge kilder i EU er russiske tjenestemenn, vil bli nektet innreise til EU. Verdier de måtte ha plassert i unionen, vil bli holdt tilbake.

Midtnorsk debatt: Pinlig påminnelse om såkalte vestlige verdier

Flere laboratorier har fastslått at Aleksej Navalnyj ble forgiftet med den militære nervegiften Novitsjok, noe Tyskland og Frankrike mener ikke kan ha skjedd uten at russiske myndigheter var involvert. Dette er i strid med Kjemivåpenkonvensjonen, som forbyr enhver bruk av kjemivåpen. Navalnyj ble akutt syk i august, men først denne uka gikk han offentlig ut og beskyldte Russlands president Vladimir Putin for å stå bak giftangrepet. Russiske myndigheter avviser enhver befatning med forgiftningen, men hevder opposisjonspolitikeren samarbeider med vestlige sikkerhetstjenester.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) møtte pressen i forbindelse med at regjeringen mener at Russland står bak et datainnbruddet mot Stortinget.   Foto: Ørn E. Borgen/NTB scanpix

Å sanksjonere mot Russland er neppe positivt for forholdet mellom landet, EU og Norge. Likevel er det nødvendig når mye tyder på at makta i landet opptrer på en måte som svekker et allerede skjørt demokrati. Reaksjonen er også et signal om at Putin må holde seg på matta overfor andre nasjoner. Det vakte oppsikt da utenriksministeren denne uka offentlig anklaget Russland for å stå bak dataangrepet på Stortinget i sommer. Ikke overraskende avviser Russland anklagene som de hevder er en provokasjon som forverrer naboforholdet. Det kan godt hende. Men vi kan ikke stå med lua i hånda og godta at Russland bryter konvensjoner og begår datakriminalitet som rammer vår viktigste demokratiske institusjon.

Midtnorsk debatt: Vi har over 20 politiske partier. Trenger vi ett til?

På forsiden nå