Skandale at nye redningshelikoptre ikke kan lande

  Foto: NTB / Scanpix

Saken oppdateres.

Norge har kjøpt inn 16 nye redningshelikoptre til 14 milliarder kroner. De kan foreløpig ikke lande ved de fleste sykehusene i landet fordi de skaper kraftig lufttrykk. Dette fører til at sykehusene må bygge om landingsplattformen eller finne andre landingssteder i nærheten av sykehuset. Problemene med landingen rammer sykehusene i Namsos, Levanger, St. Olavs hospital og 12 andre av landets 21 sykehus. Dette er en skandale og vitner om svak planlegging og testing av de nye flyene. Det haster nå med å få på plass en løsning som sikrer at akutt syke som kommer med helikopter får raskest mulig behandling på sykehuset.

LES OGSÅ: Helseregioner vil ha mer testing av nytt helikopter

NRK har avslørt saken om landingsproblemene til de nye redningshelikoptrene. NRKs bilder fra St. Olav viser at luftrykket fra helikoptrene som lander på taket, fører til kraftig vind i området rundt sykehuset. Det vil derfor ikke være mulig å lande slik de gamle helikoptrene gjorde uten at det iverksettes omfattende sikring eller ombygging. Statssekretær Lars Jacob Hiim (H) i Justis- og beredskapsdepartementet sier til NRK at de skal finne fortløpende løsninger på hvordan helikoptrene kan lande etter hvert som de fases inn. Det holder ikke å vente til innfasingen. Dette må løses før helikoptrene tas i bruk.

Ved alvorlig sykdom eller ulykker er tiden en avgjørende faktor for vellykket behandling. Derfor må det være kort avstand fra landingsplass til akuttmottak. Det vil derfor være alvorlig dersom helikoptrene ikke kan lande tett ved sykehuset. Med de nye redningshelikoptrene er det i dag ikke mulig. De gamle Sea King redningshelikoptrene har gjort en innsats langt på overtid. Det var derfor viktig å investere i helikoptre som er større, bedre, raskere og som har lengre rekkevidde. Men denne gevinsten må ikke spises opp av at helikoptrene ikke kan lande der de skal.

LES OGSÅ: Her lander det nye redningshelikopteret på St. Olav for første gang

Vi er enig med klinikksjef i akutt- og mottaksmedisin på St. Olavs hospital i Trondheim, Kjetil Karlsen. Han mener disse problemene burde vært avklart for lenge siden. To av redningshelikoptrene er allerede i drift på Sola i Stavanger. Tida er knapp, og om seks måneder skal helikoptrene være på plass på Ørlandet. Da forutsetter vi at landingsforholdene på sykehusene i Midt-Norge er sikre og gode.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå