Det haster med å forby fluor på ski

NTB / Scanpix 

Saken oppdateres.

Norske skiløpere vil også i år konkurrere på ski som er preparert med den giftige fluormøringen. I fjor bestemte Det internasjonale skiforbundet (FIS) å innføre fluorforbud. Det var overraskende og prisverdig, men det var også på høy tid at denne helse- og miljøskadelige bruken opphørte. Så viste det seg at testmetodene for å avsløre ulovlig bruk av fluor ikke var på plass. Dermed kunne skiløpere som valgte å jukse og bruke fluor, slippe unna, mens rene utøvere risikerte å bli tatt. Derfor valgte FIS å utsette forbudet til neste år. Det er sterkt beklagelig, spesielt fordi det er så helseskadelig. Norge må derfor jobbe intenst for å utvikle gode testmetoder og alternativ skismøring, slik at vi blir kvitt denne giften i skisporten.

LES OGSÅ: Jørgen Graabak svarer Snorre Valen: Grenseløst lite gjennomtenkt

Dagbladet skrev denne uka om «skremmende funn» i Granåsen. Forsker Randi Grønnestad ved NTNU har funnet forandringer i hjernen og hormonelle forstyrrelser i dyr i skiområdet i Granåsen. Disse funnene knyttes til fluorskismøring. Alle skiløpere på elitenivå bruker fluor, og det ble også brukt i breddeidretten inntil Norge la ned forbud mot dette. Mange skismørere, som foreldre og frivillige, har i mange år blitt eksponert for giften. Og forskning viser også at naturen og miljøet er påvirket. Dette er svært alvorlig, ikke minst fordi vi snakker om det de fleste av oss forbinder med en sunn aktivitet som engasjerer mange. Derfor er det også viktig at skadevirkningene av fluorbruk kommer tydelig fram.

LES OGSÅ: Skiforeldre er forbannet etter påstått fluorjuks: Føler seg uthengt av Skiforbundet

I høst har det rast en debatt om Norge bør gå foran og stanse all fluorbruk uansett. Vi er tross alt den suverene skinasjonen i verden, og vi har jobbet aktivt mot doping i idretten. Det hadde vært et godt eksempel om vi valgte å gå foran, men det vil også være litt naivt. Det er ikke sannsynlig at norske løpere ville deltatt dersom konkurrentene fikk et forsprang på et par minutter før de startet løpet. Det kan være forskjellen på å gå med eller uten fluor under skiene.

LES OGSÅ: FIS utsetter forbud mot fluorsmurning i langrenn til 2021/22-sesongen

LES OGSÅ: Skremt av flourfunn i Granåsen

Det Norge derimot bør gjøre, er å sørge for å gå foran i forskning og testing av metoder for å avsløre fluorbruk og finne annen skismøring som kan erstatte fluor. Trøndelag ligger i front innenfor forskning, og forskningsmiljøene her bør satse på at de finner en testløsning i god tid før neste skisesong. Norsk idrett må også jobbe intenst for et internasjonalt forbud så snart som mulig. Dagens bruk av gift i skisporet er fullstendig uakseptabel.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå