Nå må også Trump-vennene ta til vettet

NTB / Scanpix 

Saken oppdateres.

Mandag kveld ble det endelig klart. Demokratene og Joe Biden har sikret seg de nødvendige 270 valgmennene for å bli valgt. Joe Biden blir USAs neste president med støtte fra 306 valgdelegater, og Kamala Harris blir visepresident. Biden fikk sju millioner flere velgere enn president Donald Trump. Det burde derfor ikke vært noen tvil om hvor dette skulle ende. Men Trump og de fleste republikanske lederne har sørget for at valget er blitt en farse og en trussel mot det som omtales som verdens første demokrati. Heldigvis har rettssystemet i USA fungert, og delegatene har stemt i tråd med valgresultatet. Nå må også alle republikanerne ta til fornuften og vise Trump tydelig at valget var lovlig og rettferdig.

LES OGSÅ: Joe Biden formelt valg til president i USA

Det har vært flere tvilsomme episoder i amerikanske valg gjennom historien, men årets presidentvalg er trolig blant de verste. Det skyldes i hovedsak en president som ikke følger vanlige demokratiske spilleregler. Han misbruker sin stilling og tillit til å fyre opp under misnøye blant egne velgere. Det har ført til alvorlige trusler mot valgansvarlige og føderale ledere. Slikt hører ikke hjemme i noe land. Trumps mange beskyldninger om valgfusk er tilbakevist av ulike rettsinstanser som helt grunnløse og uten bevis. Likevel fortsetter Trump å påstå at han er den rette vinneren av valget.

LES OGSÅ: Best for verden om USA velger Biden

Det er ille at verdens eneste supermakt har en så uberegnelig leder. Men det er også alvorlig at Trumps mange støttespillere i Kongressen fortsatt ikke erkjenner valgnederlaget. Etter at Biden fikk et klart flertall i ryggen, har noen ledende republikanere heldigvis anerkjent valgresultatet. Flere har også kritisert Trump for at han fortsetter sitt personlig korstog. Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, har vært blant dem som ikke har kommentert valgresultatet, men tirsdag ettermiddag gratulerte han omsider Biden med seieren.

Det bør bli en formalitet når Biden innsettes som president den 20. januar, med eller uten Trump til stede. Dersom Demokratene ikke får flertall i Senatet, vil det bli svært vanskelig for Biden å få gjennom mye av politikken. Spesielt dersom mange republikanere fortsatt mener at de vant valget. Vi håper likevel at partiet setter demokratiet foran en forvirret president og sørger for at USA kan samle landet og komme seg videre.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Den republikanske valgdelegaten fra Florida sørget for å stemme på Trump, men det holdt ikke for å hindre at Joe Biden overtar som president. 
        
            (Foto: NTB / Scanpix)

Den republikanske valgdelegaten fra Florida sørget for å stemme på Trump, men det holdt ikke for å hindre at Joe Biden overtar som president.  Foto: NTB / Scanpix

På forsiden nå