Adresseavisen mener

Mobilbruk i bil må svi på pungen

Helt riktig å tredoble bota for ulovlig bruk av mobil bak rattet.

Saken oppdateres.

Smarttelefonen og dens fortreffeligheter har gjort oss utålmodige. Det frister å sjekke oppdateringer, e-post og meldinger sånn cirka hele tida. Også når du sitter bak rattet. Men bruk av håndholdt mobil under bilkjøring er trafikkfarlig. Derfor er det helt riktig av regjeringen å skjerpe reaksjonene mot dem som fikler med mobil mens de kjører.

Midtnorsk debatt: Nå må også hans beste venner ta til vettet

Fra 1. januar øker størrelsen på forelegget fra 1700 kroner til 5000 kroner. Du får i tillegg tre prikker på førerkortet, tidligere var prikkbelastningen på to prikker. Årsaken til endringen er at dagens reaksjon ikke har hatt en forventet effekt. Det er ikke rart. Mange risikerer glatt 1700 kroner for å sjekke mobilen. Da er det fornuftig med sanksjoner som gjør at det svir mer på pungen hvis du blir tatt. Vi håper og tror at det også virke avskrekkende og føre til at flere respekterer mobilforbudet.

Uoppmerksomhet i trafikken er farlig. Utrykningspolitiet (UP) støtter seg til utenlandske studier som viser at bruk av håndholdt mobil kan svekke oppmerksomheten mer enn om du har 0,8 i promille. En Norstat-undersøkelse viser at 43 prosent sjekker mobilen mens de kjører. De yngste sjåførene er verst. Forskning fra Nord universitet viser at feil mobilbruk og lytting til radio fører til flere trafikkulykker. Men fordi vi kanskje er bevisst over at konsentrasjonen daler, kjører vi saktere og ulykkene er derfor mindre alvorlige.

UP knytter distraksjon ved mobilbruk som en medvirkende årsak til 12 dødsulykker i 2018. Under en rettssak i høst mente Sør-Trøndelag tingrett at mobilbruk var medvirkende i en dødsulykke på E6 ved Ranheim i Trondheim i fjor. En mann i 40-årene ble dømt til fengsel etter å ha kjørt på en drosjesjåfør som hadde stanset på veien. Drosjesjåføren mistet livet. Retten mente tekniske bevis og vitneforklaringer avdekket at mannen hadde oppmerksomheten rettet mot mobilen i øyeblikkene før ulykken inntraff.

Midtnorsk debatt: Nytt kunstgalleri og nytt teater blir en verdifull tilvekst til Midtbyen

I en trafikkontroll Tiller denne uka fikk ti bilister bot for mobilbruk. En politioverbetjent i UP uttalte til Adresseavisen at flere av dem som ble stoppet, sier de ikke ante at det er straffbart. 5000 kroner i bot og tre prikker vil muligens føre til at flere får det med seg.

På forsiden nå