Norge må beholde EØS-avtalen

Brexit må ikke bety at Norge forlater EØS-avtalen.  Foto: NTB / Scanpix

Saken oppdateres.

Ved årsskiftet forlot Storbritannia EU etter 47 års medlemskap. På julaften ble britene og EU omsider enige om en handelsavtale etter lange og tøffe brexit-forhandlinger. Resultatet ble blant annet ingen toll begge veier på alle varer og ingen kvoter. Mye tyder på at britisk næringsliv har betalt en høy pris for at Storbritannia skulle få tilbake suvereniteten. Avtalen vil også svekke britisk økonomi. Brexitavtalen har nå også ført til at Senterpartiet ønsker en ny EØS-debatt med sikte på at Norge skal forhandle fram en bedre avtale enn dagens EØS-avtale. Det er å tro på julenissen at lille Norge skal oppnå en enda bedre avtale enn det britene har fått.

Vi regner uansett med at EØS-avtalen blir et tema under valgåret 2021 i Norge. Sp og SV allerede signalisert at de ønsker en ny EØS-debatt etter brexit. Den debatten hilser nok også Høyre velkommen, vel vitende om at de rødgrønne her er splittet. Høyre mener at avtalen må ligge fast og får fullt støtte fra Ap. Til NTB er Jonas Gahr Støre krystallklar: Ap sitter ikke i en regjering som ikke legger EØS-avtalen til grunn. Det er en viktig avklaring.

EØS-avtalen har tjent Norge og norsk næringsliv godt siden den ble undertegnet i 1992. Den omfatter fri bevegelighet av varer, personer, tjenester og kapital. Uten den hadde ikke norsk eksportindustri, og spesielt oppdrettsnæringen, hatt den samme tilgangen til de viktigste markedene våre i Europa. Norge kan ikke forvente at EU-landene vil akseptere at vi beskytter for eksempel jordbruksvarer, men krever fri markedsadgang til EU ved å gå ut av EØS. Kritikken mot dagens avtale er at Norge avgir suverenitet ved at vi ofte godtar nye lover og regler som vedtas i EU uten påvirkning eller protester. Alternativet er likevel langt dårligere.

Dersom Sp og SV ønsker en handelsavtale med EU, må de være forberedt på at det vil koste oss tilgang på markeder, vi må avgi ressurser og oppgi prinsipper. En norsk brexitavtale betyr trolig fri toll og ingen kvoter, men vår eksport vil også bli påført ekstra byråkrati og hindringer. I første omgang må Norge nå sikre en best mulig handelsavtale med Storbritannia. Selv det vil bli krevende nok. Å oppgi en avtale med EU og håpe på at Norge skal få særbehandling, vil ikke skje. Derfor må vi sørge for at EØS-avtalen står ved lag.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


På forsiden nå