Psykisk helse trenger både ord og handling

Koronaåret 2020 har påvirket folkehelsa. Mange flere har kontaktet hjelpetelefoner for å snakke i ei vanskelig tid.

Saken oppdateres.

Flere har selvmordstanker, og ifølge tall fra Mental Helse er det urovekkende mange unge menn som har det veldig vondt. Regjeringen må også sørge for en beredskapsplan som kan forebygge og håndtere virkningene som pandemien har på den psykiske helsa.

Midtnorsk debatt: Funksjonshemmede har rettigheter som trenger sterkere vern

Vi har aldri snakket så mye om helse, symptomer og smittevern som i de siste tolv månedene. Mye er skrevet om beredskapen ved norske sykehus, men mindre om hvorvidt vi er beredt til å ta vare på folks psykiske helse framover. For mange sliter. Mental Helses hjelpetelefon har blitt kontaktet av 88 prosent flere menn under 30 år det siste året. Noe av årsaken til høyere tall skyldes at organisasjonen har ansatt flere til å svare på samtaler. Samtidig viser den enorme pågangen at mange har det veldig vanskelig i et av verdens mest velfungerende og rike land.

Det er en urovekkende utvikling som vi er nødt å gjøre noe med. Og alle kan bidra, skal vi tro daglige leder for hjelpetelefonen, Aslaug Timland Dale. – Snakk om selvmord. Vi vet det redder liv, sier hun til NRK. I den samme reportasjen ble også Roya Sori intervjuet. Hun bruker fritiden sin til å snakke med ukjente medmennesker som er utslitt av livet. Særlig er det mange tilsynelatende perfekte menn som ringer. Kirkens SOS' hjelpetelefon har også merket en enorm pågang det siste året, men her er det mange flere kvinner som tar kontakt. Antall leteaksjoner i regi av Røde Kors etter personer med økt fare for selvmord, gikk opp med 50 prosent i fjor sammenlignet med året før. Stadig oftere er det jenter og kvinner de leter etter.

Årsaken er sammensatt. Ensomhet, utenforskap, mangel på meningsfulle aktiviteter og mestringsfølelse er ikke bra for mentalhygienen. Pandemien har gjort det verre. I formannskapet i Trondheim forrige uke, påpekte lederne for Nav Lerkendal og Nav Falkenborg at unge menn rammes ekstra hardt av arbeidsledighet under koronaen.

Midtnorsk debatt: Fotball-VM i Qatar blir en stadig større skam for idretten

Flere i aktivitet, mer åpenhet og bedre og mer tilgjengelig psykisk helsehjelp, er noe av det som må til for å løse et alvorlig samfunnsproblem. I tillegg må vi være mer forberedt. Konsekvensene for den psykiske helsa vil vare i lang tid framover og vi trenger derfor en beredskapsplan slik at mennesker kan få hjelp i tide.

På forsiden nå