Adresseavisen mener

Et vennskap mange kan lære noe av

En sterk historie fra Åfjord viser at det faktisk er mulig å være venner, selv om vi er rykende uenige. Det kan ivrige debattanter ha i bakhodet i tida som kommer.

  Foto: PRIVAT

Saken oppdateres.

Åfjord-historien, som Adresseavisen fortalte torsdag, handler om ordfører Vibeke Stjern (Ap), som har sagt ja til utstrakt vindkraftutbygging, og den markante vindkraftmotstanderen Line Harbak.

Harbak er sauebonde og har fått oppleve at en rekke vindturbiner har reist seg på Harbaksfjellet rett ved gården hennes. Stjern sto i spissen for lokalpolitikerne som sa ja til utbyggingen.

De har helt ulikt syn og ulikt ståsted, og i mange tilfeller kunne to slike personer blitt bitre fiender. Ikke minst når uenigheten handler om vindkraft, et tema som setter sterke følelser i sving. Men de to har et godt forhold, tross uenigheten. På ett punkt er de dessuten helt enige. Begge er sterkt kritiske til debattklimaet som har utviklet seg.

Vi setter pris på at de gir et så tydelig signal til sine meningsfeller på begge sider. Tonen i vindkraftdebatten er i enkelte tilfeller blitt så hard at mange synes det er ubehagelig å delta. Derfor har også Line Harbak trukket seg litt tilbake fra ordskiftet. Til Adresseavisen sier hun med et glimt i øyet at hun nå er spent på hvor mange som vil kalle henne en judas.

LES OGSÅ: - Jeg synes vi skal kalle dem "Borten Moe-møllene"

Vi verdsetter sterkt engasjement og tydelige standpunkt. Men gode debatter bør handle om sakene som diskuteres og ikke om personene som deltar. Vi må gjerne si høyt og tydelig hva vi mener, men vi må respektere at andre mener noe annet.

Sosiale medier og kommentarfelt på nettet har ført til en mye tøffere tone i mange debatter de siste åra. Algoritmene fungerer slik at sterke utsagn blir mest synlige, og mange blir fristet til å bruke sterke ord. Tonen fører til at mange som kunne bidratt, trekker seg unna. Dermed kan vi gå glipp av nyanser og gode argument.

Vi ser fram til intense meningsutvekslinger i valgkampen framover, men håper mange merker seg historien om Harbak og Stjern. Rykende uenighet lar seg fint kombinere med vennskap.

På forsiden nå