Adresseavisen mener

Abid Raja har lært noe viktig

Kulturlivet er blitt hardt rammet av pandemien, og det meste har handlet om penger. Nå bør vi konsentrere oss mer om kulturens innhold.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V)  Foto: Thomas Brun

Saken oppdateres.

- Jeg var ikke godt bevandret på kulturfeltet da jeg ble minister, innrømmet kulturminister Abid Raja (V) i «Politisk kvarter» på NRK tirsdag morgen. Men han har lært mye om kulturøkonomi i det siste.

Han fikk blant annet en a-ha-opplevelse da han oppdaget at hvis kulturutøvere får ekstra med penger, bruker de pengene på å perfeksjonere kunsten. Advokater derimot, den yrkesgruppa Raja kjenner best, bruker heller de ekstra pengene på å ta med familien til Maldivene eller oppgradere bilen, fortalte han.

Pengene er viktige - og ekstra viktige under en pandemi som over natta fratok mange kulturarbeidere livsgrunnlaget. Politikere som Raja forstår at penger er viktig. Det ser ut til å være vanskeligere å få dem til å innse at kulturen trenger gode livsvilkår av hensyn til samfunnet.

Kunsten og kulturen kan gi oss vakre opplevelser, avkobling og underholdning, noe som har stor verdi i seg selv. At kulturen beriker livet, er en svulstighet, men det er ingen tvil om at det stemmer.

Enda viktigere er det at mange kulturuttrykk griper inn i samfunnsdebatten og gir oss nye impulser. Kunstnerne ligger ofte i forkant av utviklingen og fanger opp nye tendenser før de fleste andre. Ett eksempel er Henrik Ibsen og betydningen «Et dukkehjem» har hatt for likestillingen.

Ikke minst i Trøndelag får vi nå oppleve at kulturens innhold betyr mye for samfunnet. Både Olsokdagene på Stiklestad og Olavsfest har rettferdighet som hovedtema, og vi kan få bedre innsikt i hva begrepet betyr.

Temaet er allmenngyldig også i musikkteatret «Elden» på Røros. Forestillingene som starter neste uke, vil gi oss innsikt i krigens lidelser. Handlingen foregår på 1700-tallet, men er alltid aktuell: «I detta krig, i alla krig, för vem ger dom sina liv?»

LES OGSÅ: Det blir musikkteater på Røros, uansett

I stedet for å dra til Maldivene, bruker kunstnerne pengene på å gi oss sterkere og bedre opplevelser. Det kan vi alle være glade for, og det er viktig at også kulturministeren forstår det.

På forsiden nå