Verdens beste sunnmøring

Karsten Warholm ga oss et øyeblikk i morgentimene som vil lyse i lang tid framover.

Tokyo 2020 Olympics - Athletics - Men's 400m Hurdles - Final - Olympic Stadium, Tokyo, Japan - August 3, 2021. Karsten Warholm of Norway reacts after realizing he had set a new world record. REUTERS/Phil Noble  Foto: PHIL NOBLE/Reuters

Saken oppdateres.


Det er ikke mange som har fått så mange nordmenn til å stå opp tidlig om morran som Karsten Warholm. Alle vil nok være enige om at det var verdt å ofre litt søvn for tirsdag morgen. Tidenes kanskje største norske idrettsprestasjon, med verdensrekord og olympisk gull på 400 meter hekk, fortjener hyllest. Han viser hva som er mulig ved å kombinere talent og hardt, målbevisst arbeid.

Hvis noen for 20 år siden hadde sagt at en nordmann ville ta OL-gull på 400 meter hekk i Tokyo-OL, ville vedkommende ikke ha blitt tatt alvorlig. Øvelsen har lenge vært dominert av amerikanere, presset av løpere fra Qatar, Zambia, Senegal og Den dominikanske republikk. Få norske OL-gull har kommet i øvelser med så sterk internasjonal konkurranse og forestillinger om at nordmenn her ikke kan hevde seg på øverste nivå.

Før Vebjørn Rodal tok sitt historiske OL-gull på 800 meter i 1996, var det ikke et eneste norsk OL-gull i løp på bane i friidrett. Medaljene i baneløp før det, to bronse fra 1956, gjorde idrettslegender i mange tiår av Audun Boysen (800 meter) og Ernst «Kruska» Larsen(3000 meter hinder) fra Ranheim. Larsen fikk både et jorde og en vei i bydelen oppkalt etter seg. Warholm bør få gi navn til så vel veier og gater som holmer i Ulsteinvik.

Det er ikke bare i norsk sammenheng tirsdagens fantomløp vekker begeistring og oppmerksomhet. Det er sjelden verdensrekorder forbedres med 76 hundredeler på så kort distanse. Aldri har uttrykket «best når det gjelder» blitt bedre illustrert. Det har vært en fryd å følge Karsten Warholm og hans trener Leif Olav Alnes de siste åra. De representerer en vinnerkultur og en væremåte som er forbilledlig og kan være til inspirasjon for mange.

I sommer er det 15 år siden Sunnmørsposten skrev om 10-årige Karsten Warholm fra Dimna, og løftet fram et talent for framtida etter at han vant både høydehopp og 60-meteren i sin klasse i et friidrettsstevne for barn og ungdom i Møre og Romsdal. Nå er gutten som både var god til å hoppe og løpe verdens suverent beste. 45.94 vil stå som et lysende øyeblikk fra 2021 i lang, lang tid framover. For en idrettsmann!

På forsiden nå