Utforsk det trønderske matfatet

Hundrevis av lokale mønstringer i Trøndersk Matfestival rundt om i fylket i disse dager er et strålende tiltak.

Folk og fe: Søstrene Ragnhild (til venstre) og Turid Nordbø driver Grindal Ysteri på gården Grindalsjelan i Grindal, Rennebu.  Foto: bård sande, grindal

Saken oppdateres.

Vi skal være forsiktig med å peke på positive utviklingstrekk og nyskapninger på grunn av pandemien. Stort sett har den vært en landeplage. Den desentraliserte utgaven av Trøndersk Matfestival med undertittelen «Et sted nær deg!» som foregår inn mot denne helga er likevel et eksempel på at det bokstavelig talt har kommet noe godt ut av det.

I forrige uke var Trøndersk Matfestival tilbake i bybildet i Trondheim, på området mellom statuen av Olav Tryggvason og Nidarosdomen. I fjor var det av naturlige årsaker umulig å samle i alt over 200 000 mennesker i sentrum av byen. Derfor ble det i tillegg til en begrenset festival i byen laget en desentralisert festival i form av mange mindre «festivaler» rundt om i Trøndelag, gjerne hos produsentene eller på steder nær dem.

Det ble så vellykket at i år blir det altså både i pose og sekk, med en desentralisert massemønstring av trøndersk matkultur rundt om i landsdelen i disse dager. Fra sykehjem i Fosen via ei potetrampe øst for Stjørdal til et bryggeri på Frøya, blir det salg av mat og drikke fra mindre og større produsenter som har en del av æren for det nasjonale og internasjonale gjennombruddet som trøndersk matkultur har fått i løpet av de siste åra.

En viktig del av Trøndersk Matfestival har vært den årlige kåringen av de beste produktene i ulike klasser med fagfolk fra flere av landsdelens beste restauranter i juryen. Det har både bidratt til å gi velfortjent oppmerksomhet til produsenter og produkter, men også pekt på hvor viktig det er med samarbeid mellom by og land, mellom produsenter og restauranter, samt at også forbrukerne blir oppmerksomme på kvalitetsmat fra nærområdet.

Derfor kan du nå, på restaurant i Trondheim, få vite at svinekjøttet som ligger på fatet, kommer fra en gård på Reppe eller i Verdal. Det er godt at stadig flere ser verdien av at maten faktisk kommer fra bønder og ikke fra næringsmiddelkonsern. Derfor oppfordrer vi folk til å støtte opp om trøndersk matkultur og produsentene bak den ved å besøke en matfestival et sted nær deg eller langs veien.

På forsiden nå