Leder mandag 20. oktober 2014

Må levere bedre på klima og miljø

Regjeringens støttepartier Venstre og KrF får en viktig oppgave med å gjøre Norge grønnere og mindre oljeavhengig.

Saken oppdateres.

Både miljøorganisasjonene, opposisjonen og ikke minst Venstre ble skuffet over den grønne profilen i regjeringens forslag til statsbudsjett. På sitt landsmøte i vår prøvde Høyre å gjøre klima til en hovedsak. Etter trontaledebatten, der regjeringen løftet frem klima som vår tids største utfordring, steg forventningene til at statsminister Erna Solberg (H) mente alvor med sitt relativt nye klimaengasjement. Slik gikk det ikke. – Det var ikke dette vi ble enige om da vi sa at vi skulle forsterke klimaforliket, sa en tydelig skuffet Trine Skei Grande (V) etter fremleggelsen av budsjettet.

Klima- og miljødepartementet er taperen i årets budsjett. Både de grønne avgiftene og innsatsen rettet mot klassisk naturvern reduseres. Det kuttes kraftig i støtten til skogvern, truede arter og andre naturverntiltak. Dette er svært uheldig i en tid hvor naturmangfoldet er under sterkt press. Regjeringen har heller ikke foreslått miljøsatsinger ut over dem som allerede har vært vedtatt eller annonsert. Inntrykket blir ikke bedre av at bilavgiftene kuttes.

Regjeringen forsvarer seg med at det er helheten, ikke enkeltpostene, som er viktige for klimaet. I budsjettet hevdes det eksempelvis at redusert formuesskatt er et klimatiltak, fordi det vil kunne gi tilgang på kapital til nye, grønne investeringer. Det er forsiktig sagt en kreativ definisjon av klimatiltak. Erna Solberg har angret på at hun sa til Aftenposten at «det er tøffere å stå på for klimaet i en regjering hvor noen ikke er så opptatt av det». Svaret var ment som et forsvar for klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H), som har fått mye kritikk for svake resultater. Det forteller likevel at den blå regjeringen ikke tar klima tilstrekkelig på alvor.

Budsjettet er kanskje bedre på klima enn mange fryktet av en regjering bestående av FrP og Høyre. Likevel er det langt fra godt nok for å nå klimamålene og forsterke miljøinnsatsen. Det ser ut til at regjeringen har overlatt til støttepartiene å gi budsjettet en grønnere profil. Det provoserer langt flere enn Venstre og KrF. Miljø og klima er alt for viktig til å være ett av mange forhandlingskort.

Erna Solberg har en lang vei å gå for å bevise at hun virkelig mener at klima er vår tids største utfordring.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå