Ressurssterke kan vinne frem med nye behandlingsmetoder på sykehusene. Det er ikke slik det skal være.

Ga seg ikke: Terje Roll Danielsen fikk en uvanlig behandling for sin kreftsykdom. Foto: Kristine Lindebø

Alle har krav på like god behandling på norske sykehus. Derfor er det naturlig at det vekker debatt når tidligere storinvestor i Trondheim, Terje Roll Danielsen, forteller sin sterke sykdomshistorie. I Adresseavisen sist uke sa han omtrent rett ut at uten egen pågangsvilje ville han ha vært død i dag. Fremstående fagfolk bekrefter antagelsen.

Kreftlege ved Aleris i Oslo, Stephanie Geisler, sa til Adresseavisen onsdag at operasjon av svulst i lunge og svulst i hjerne med kort tids mellomrom ser ut til å redde liv. Operasjon er i dag ikke vanlig og ikke i tråd med retningslinjene, men Roll Danielsen fikk likevel operasjon etter selv å ha gjort krav på det. Geisler mener sterke og kunnskapsrike kreftpasienter oftere får behandlingen som går utover det vanlige. - Velinformerte pasienter som står på, får oftere vurdert behandlinger som ikke inngår i retningslinjene i Norge. Det å være ressurssterk er ikke en ulempe for en kreftpasient, sier hun.

Alle bør bruke de ressursene de har når sykdom rammer, ikke minst kreftpasienter. Men det skal ikke være slik at vi må stå opp for våre krav når vi som pasienter er som svakest og sårt trenger hjelp. Helsemyndighetene må til enhver tid søke de beste løsningene som finnes, og motivere ekspertisen på sykehusene til å søke ny kunnskap og nye metoder til beste for pasientene.

Direktoratet vil ikke delta i en debatt om aggressiv, kurativ behandling skal bli en standard for lungekreftpasienter i Norge. Forenklet sagt; operasjon i stedet for stråling eller cellegift. Regjeringen har fått på plass et nasjonalt handlingsprogram, der faglige retningslinjer for diagnostikk, utredning og behandling av kreft inngår. Målet er bedre kvalitet og likeverdig behandling over hele landet. Det såkalte pakkeløftet for kreft angir nye retningslinjer, og kan bli et bidrag til forebygging av kreft.

De siste tilgjengelige tallene viser at 2162 personer døde av lungekreft i 2013. Ingen andre kreftformer har høyere dødelighet.

Myndighetene kan gjøre mer, men også flere pasienter må nok jakte på kunnskap om egen sykdom.