Universitetet skal samles, hjerneforskerne får store penger og kortreist miljøteknologi blir en del av klimaløsningen. Det er mye å glede seg over i Trondheim om dagen.

Hovedbygningen ved NTNU Gløshaugen (gamle NTH). Campus-løsningen er viktig for at Norge skal bli en enda sterkere kunnskapsnasjon. Foto: Morten Antonsen

Universitetet skal samles, hjerneforskerne får store penger og kortreist miljøteknologi blir en del av klimaløsningen. Det er mye å glede seg over i Trondheim om dagen.

Mandag kveld ble det kjent at Trondheims berømte hjerneforskning får 100 millioner kroner i privat støtte. Tirsdag bestemte regjeringen at NTNUs virksomhet i Trondheim skal samles ved Gløshaugen, Kalvskinnet og Øya. Senere samme dag ble det kjent at teknologi utviklet i Trondheim står sentralt i arbeidet for å redusere utslippene av CO2 fra skipsfart.

Helt siden sammenslåingen av NTNU 1. januar 1996 har det vært planer, ønsker og tanker om at universitetets virksomhet på Dragvoll og Gløshaugen skal samles. Etter en lang prosess, frem og tilbake, utredninger og nye utredninger, og minst én gang der en beslutning glapp, har regjeringen skåret over knuten og tatt en beslutning. Campus-løsningen er viktig for at Norge skal bli en enda sterkere kunnskapsnasjon.

Regjeringens beslutning utløser omfattende byggeaktivitet, flyttesjau og byomforming. Siden denne ukens vedtak kom etter mange og lange år, håper vi regjeringen følger opp med bevilgninger i en takt som gjør det mulig å gjennomføre samlingen så raskt som mulig. Det er ingen grunn til at det bør gå nye 20 år før NTNU er samlet.

Pengegavene fra Pauline Braathen og Kavli-fondet gir 100 millioner kroner til hjerneforskningen som ledes av May-Britt og Edvard Moser. Gaven forsterkes med 25 millioner kroner fra staten. Gaver på over tre millioner kroner til forskning utløser 25 prosent av gavebeløpet fra staten. Gaveforsterkningsordningen ble avskaffet i 2011, men gjeninnført av det nåværende stortingsflertallet i 2014. I et land med liten tradisjon for filantropi og stort behov for kunnskapsbasert verdiskaping, er det svært viktig at en slik ordning styrkes og ikke svekkes.

På Trondheims jubeldag ble det også sluppet statlige nyheter som vil styrke det teknologibaserte arbeidet for å kutte klimautslipp. Sentralt i dette står elektriske båtmotorer som utvikles av Siemens i Trondheim, mens Enova i statsbudsjettet kan vente seg enda flere milliarder som skal brukes for å kutte utslipp særlig fra industrien.

Det har vært en god uke for Trondheim og for Norge. Av enda flere statlige avklaringer er det nå tre ting som peker seg ut: Flytting av godsterminalen, Ocean Space Center og et servicesenter for utenlandske arbeidstagere.