Leder, mandag 11. juli 2011

Litteraturen trenger et hus

Endelig blir det fart i arbeidet med å etablere et litteraturhus i Trondheim.

Saken oppdateres.

Endelig blir det fart i arbeidet med å etablere et litteraturhus i Trondheim.

Kort tid etter at Litteraturhuset i Oslo åpnet høsten 2007, begynte litteraturinteresserte trøndere å snakke om at Trondheim trenger et tilsvarende sted. Huset i hovedstaden har mer enn 250000 besøkende i året og er blitt en stor suksess. Lokalene rommer ikke bare litterære begivenheter, men er også blitt et kraftsentrum i norsk samfunnsdebatt. Det er ingen grunn til at Oslo skal være alene om et slikt hus.

Bergenserne er godt i gang med å etablere et litteraturhus, etter at forretningsmannen Trond Mohn ga ti millioner kroner til prosjektet. Bergen kommune bidrar også med penger. Nå er det Trondheims tur.

En arbeidsgruppe i Trøndersk forfatterlag begynte allerede i 2008 å undersøke mulighetene. Stiftelsen Fritt Ord ga tidligere i år 200000 kroner til utredningsarbeidet, og fra første oktober er Silje Engeness engasjert som prosjektleder. Hun har bred erfaring fra norsk kulturliv og kan sikkert oppnå resultater. Det er ikke mangel på aktuelle lokaler. Vitensenteret har planer om å flytte ut av Norges Banks gamle bygning. Der kan det åpne seg en god mulighet, rett over gaten for Trondheim folkebibliotek.

Dermed vil det i stor grad bli opp til bevilgende myndigheter og det lokale næringslivet om planene kan bli en realitet. Bergen har gått foran med et godt eksempel. Vi er spent på om det finnes like gavmilde forretningsfolk her. Det bergenske borgerskapet har en sterk tradisjon for å støtte byens kulturliv. Vi har sett lignende tendenser også i Trondheim, men vi ligger langt bak Bergen på dette området. Nå har byens næringsliv en gyllen mulighet til å vise samfunnsengasjement.

Alt tyder på at et litteraturhus vil bli mottatt med glede, ikke bare av Trondheims litteraturmiljø, men av byens befolkning. Byen har en rekke dyktige forfattere som kan sette preg på et slikt hus. I Trøndersk forfatterlag har man hatt behov for et fast møtested helt siden foreningen ble startet for snart 35 år siden.

Byen har en rekke litterære arrangementer allerede. Litteraturfestivalen med navnet Æ Å og bibliotekets kulturfestival er to eksempler på at slike begivenheter har betydelig appell. Hvis alt kan samles på ett sted, blir slagkraften enda større.

I tillegg må lokalene tilrettelegges for allsidig aktivitet, slik at de blir et møtested for allmenn samfunnsdebatt. Som biblioteksjef Berit Skillingsaas Nygård sa til Adresseavisen før helgen: Trondheim trenger et studentersamfunn for voksne.

 
        
            (Foto: SCANPIX)

  Foto: SCANPIX

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå