Leder, tirsdag 26. juli

Samhold mot ondskapen

Med stillhet, roser og fakler viste Norge i går sin respekt for ofrene på Utøya og i Oslo. Vi opplever et nasjonalt samhold uten sidestykke.

Saken oppdateres.

Sammen med oss stod også våre naboer i Sverige, Danmark, Finland og Island stille for å minnes de døde og vise sin støtte til ofrenes familier og pårørende. Det er en unik nordisk manifestasjon av solidaritet.

I går ettermiddag gikk mer enn 100000 mennesker over hele landet med fakler og roser i respekt og omtanke, og som del av et stort nasjonalt sorgarbeid. I Trondheim var det en overveldende oppslutning om markeringen på Torvet og det påfølgende fakkeltoget. Det var et sterkt uttrykk også for trass og kamp mot en ekstrem, politisk motivert voldsbruk.

Alt er unormalt etter den ufattelige terroraksjonen, samtidig fungerer samfunnet som normalt. Slik viser det norske systemet sin styrke i en kritisk tid. Det er særlig AUF-leder Eskil Pedersen som med sitt «Vi skal tilbake til Utøya» har satt standarden for måten vi møter katastrofen på. Også statsminister Jens Stoltenberg, som alle disse dagene har vist et sterkt og klokt politisk lederskap, har understreket viktigheten av at samfunnet skal være til å kjenne igjen.

I går møtte to tusen ansatte i landets sentrale forvaltning på jobb, etter at deres arbeidsplasser ble ødelagt av den kolossale sprengkraften i terrorbomben. På kort tid er det funnet alternative lokaler i andre bygninger. Regjeringsapparatet er i gang som før. Det lot seg ikke lamme av volden. Det har heller ikke den politiske ledelse i regjering og storting gjort.

Men høstens valgkamp vil bli mer nedtonet enn vi er vant til. Partienes generalsekretærer er i ferd med å lage felles regler for valgkampen. Det er klart at starten vil bli utsatt. Valgkampen kommer først til å starte i midten av august. Det kan vi leve godt med.

Norsk partipolitikk er i stor grad preget av konsensus og enighet om de overordnede spørsmålene innenfor det demokratiske systemet som Anders Behring Breivik ønsket å sette ut av spill. Tiden er ikke inne for å dyrke politisk splid. Likevel må vi ikke legge opp til en valgkamp der den politiske uenighet som faktisk eksisterer, blir neddempet eller tildekket i en slik grad at vi avskaffer den frie debatt som er kvalitetsstempelet på vårt demokrati.

Her i vår egen region starter en omfattende olsokfeiring denne uken. Det er viktig og riktig at disse arrangementene går som planlagt. Onsdag er det premiere på Spelet på Stiklestad, det skal etter planen åpnes av utenriksminister Jonas Gahr Støre. Vi håper at han ikke vil avlyse sin deltagelse, selv om vi forstår at han har krevende dager i Oslo. Olavsfestdagene følger programmet, men med noen tilpasninger. Et sentralt tema både på Stiklestad og i Trondheim vil være dialog mellom religioner og kulturer.

Fredagens terroraksjon var et angrep nettopp på slike verdier. Disse spørsmålene er mer påtrengende aktuelle enn noen gang.

 
På forsiden nå