«Det er ingen eller forsvinnende liten sammenheng mellom skjenketider og vold» skriver Jon Uthus i dette debattinnlegget.

For at reiselivet skal fortsette å være en sysselsettings- og integreringsmotor i Norge, trenger serveringsbedriftene forutsigbarhet rundt skjenketider.

I disse dager reviderer mange kommuner, blant annet Trondheim, sine alkoholpolitiske handlingsplaner. Et av punktene som diskuteres er skjenketid, altså hvor lenge kommunens utesteder skal kunne servere alkohol. I henhold til alkoholloven har den enkelte kommunen rett til å utvide skjenketiden til klokken 03.00.

NHO Trøndelag mener at Trondheim kommune bør utvide skjenketiden til 03.00. Til det har vi tre argumenter.

Viktig for bolyst

For det første er et godt serverings- og utelivstilbud viktig for bolyst og trivsel i kommunen vår.

En utredning om serveringsbransjen fra 2014 viser at innbyggernes hverdagsforbruk utgjør to tredjedeler av den samlede serveringsetterspørselen. Den sosiale betydningen av et godt utelivstilbud er særlig viktig for de unge.

Det finnes flere eksempler på kommuner som «mister» gjester til andre nærliggende kommuner fordi nabokommunene holder åpent lenger. Dersom en kommune ønsker å holde på og tiltrekke seg nye innbyggere, må den legge til rette for et godt utelivstilbud.

Attraktiv turistdestinasjon

Et godt restaurant- og utelivstilbud er også viktig for å bygge en attraktiv turistdestinasjon.

Å oppleve norsk natur og nyte lokal mat og drikke er ifølge Innovasjon Norges turistundersøkelse de to mest foretrukne aktivitetene for utenlandske turister i Norge.

Mange turister, særlig de unge, vil også utforske nattelivet når de kommer til nye steder. Stengte dører klokken 02.00 eller tidligere vil være en skuffelse for mange.

Å utvide skjenketiden, særlig i perioder med stor turiststrøm, vil bidra til å styrke utelivstilbudet vårt. Det kan igjen føre til økt turisme.

LES OGSÅ KOMMENTAREN (PLUSS): «En formiddag med TV 2 Nyhetskanalen er som en konstant overrislende hjernevask»

Flere i jobb

Sist og kanskje viktigst av alt: Lengre skjenke- og åpningstid kan få flere i arbeid og gi økte inntekter til kommunene.

Reiselivet er Norges største ungdoms- og integreringsnæring. 1 av 3 som jobber i næringen, er under 24 år, og nærmere 40 prosent har utenlandsk bakgrunn.

Selv om reiselivet opplever sterk vekst i verdiskaping og antall sysselsatte, merker næringen de økonomiske nedgangstidene.

I et presset, oljerelatert norsk næringsliv er det viktig med forutsigbare rammebetingelser som stimulerer til vekst og økt lønnsomhet. I vanskelige tider må kommunene legge til rette for at flere kommer ut i arbeid. Reiselivsnæringen vil gjerne bidra, men verktøyene må være på plass.

LES OGSÅ DEBATTINNLEGGET: «Jeg blir først flau over at jeg, som pappa, ikke visste hvilket press jenta mi blir utsatt for»

Samarbeid fremfor innskrenking

Noen påstår at lengre åpningstider vil føre til mer vold og at det blir mindre trygt å ferdes på byen.

Ifølge en rapport som Menon Business Econimics har laget, er det en sammenheng mellom alkoholkonsum og vold, men det er ingen eller forsvinnende liten sammenheng mellom skjenketider og vold.

NHO Reiseliv mener et godt samarbeid mellom utelivsbransjen, politiet og kommunen er langt viktigere enn å stenge kranene en time tidligere. Salutt-prosjektet i Oslo kommune er et godt eksempel. Gjennom godt samarbeid er volden redusert med 70 prosent i Oslo sentrum siden oppstarten av prosjektet i 2011.

En time lenger skjenketid er ikke det som vil gjøre kommunen til et bedre sted å bo, men det kan bidra til økt sysselsetting og større verdiskaping. Trondheim trenger begge deler.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Hør våre kommentatorer på podkast: