Debatt

- Tenk deg om før du blir med som statist i tv-serien Anno

Stiller du opp på dette, velger du å støtte et selskap som misbruker folks tid, skriver Martin Hagh Høgseth i dette debattinnlegget.

Tv-serie: Neste runde av tv-serien Anno skal spilles inn i Trondheim. Her er den forrige Anno-gjengen sammen med programleder Selda Ekiz (til høyre). 

Saken oppdateres.

I Adresseavisen 13. juni gikk produksjonsselskapet Strix ut og anmodet folk å søke som statister i deres realitykonsept Anno.

Strix betaler ikke ut honorarer for dette oppdraget, og undergraver dermed statistyrket, som mange mennesker livnærer seg av. Vil du virkelig være med på det?

Anno er omtalt som NRKs største realitysatsing gjennom tidene, i to sesonger har man tatt med seg mennesker flere århundrer tilbake i tid, for å vise tv-seerne hvordan man levde i gamle dager i Norge. Ferden fra rennesteinen til rikdom skal være en reise i historie både for deltakere og oss som publikum.

LES OGSÅ: Nå kan du bli med i Anno

Stor interesse

Gjennom årene har serien hatt enorme tilhengerskarer og ikke mindre enn 780.000 mennesker benket seg i snitt foran tv'en hver gang serien gikk sist.

Hva er så en statist, spør du deg kanskje nå. En statist er de som er på skjermen, men som ikke skal vises. Når du sitter og ser en tv-serie, skal ikke du legge merke til kontormedarbeideren i bakgrunnen, eller hotellgjesten i Hotel Cæsar, de skal bare skape liv i bildet, som gjør settingen mer naturlig.

Kan du tenke deg Hotel Cæsar uten hotellgjester, eller en parkscene som ikke inneholder andre mennesker enn hovedpersonene? Nei, da blir bildet unaturlig og det skaper en irritasjon hos deg som seer, du bare merker det ikke før statisten ikke er der. Statisten er således en av skjermens viktigste deltakere, uten den faller handlingen fort.

LES OGSÅ: Politikerne alene kan ikke bestemme byens utvikling

Ingen fagforening

Statisters stilling i Norge har aldri vært særlig beskyttet. Det finnes ingen fagforening, og de fleste produksjonsselskaper utnytter i større eller mindre grad statistene i mange timer.

Det er lange oppdrag som kan resultere i en timelønn helt ned i 45 kroner. Det kalles normalt sosial dumping.

Når Strix ikke betaler en statist i det hele tatt, er det ikke lenger sosial dumping, men utnytting av mennesker som definitivt burde hatt betalt.

LES OGSÅ: - Ingen må være så ekstremt naive å varsle om noe som helst

NRKs ansvar

I denne saken er det en rekke problemer. NRK som rikskringkaster har et enormt ansvar for at også eksterne produksjoner betaler aktørene sine rettferdig. Det gjør ikke Strix, og det etiske dokumentet til eksterne produksjoner følges således ikke.

Det er en skam at NRK som er svært klar over problemet, ikke tar ansvar i denne situasjonen. NRK pleier vanligvis være en av de beste på dette feltet, men her har de tydeligvis sovet i timen, og det i flere år.

Om du vurderer hoppe på Anno-toget, vær så snill å tenk deg om en gang til.

Det eneste du får er 10–12 timers venting og opptak, for maks 3–4 sekunder tv-tid, og hovedfokuset er ikke deg, for store deler av seerne legger ikke engang merke til at du er der.

Stiller du opp på dette, velger du å støtte et selskap som misbruker folks tid, og du støtter den undergravingen Strix bedriver.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Martin Hagh Høgseth 

Martin Hagh Høgseth 

På forsiden nå