«Jeg har dyre sykler og ser nesten ut som en proff syklist, hadde det ikke vært for de ekstra kilo som truer med å sprenge tightsen» skriver Kjetil Brandmo i dette debattinnlegget.

Bilister mot syklister. Jeg undres stadig over at dette har blitt et tema som får normale mennesker til å reagere urasjonelt og direkte farlig for medtrafikanter.

Jeg er en sykkelmosjonist som i de senere år har oppdaget hvor morsomt det er å bruke sykkel som trening. Jeg bekler nok alle de nedlatende beskrivelser som florerer i Ordet fritt om middelaldrende menn.

Jeg har dyre sykler og ser nesten ut som en proff syklist, hadde det ikke vært for de ekstra kilo som truer med å sprenge tightsen. MEN – jeg forsøker virkelig å ta hensyn til gående, andre syklister og ikke minst biler.

Ikke «villmann»

Det handler om å ikke kjøre «villmann» ned stier i bymarka mens familier er på tur. En sneier ikke en gående i 60 km/t og en følger trafikkreglene.

Jeg har mange venner og kjente som er i samme kategori, – OG her kommer poenget: Alle er også sjåfører og kjører minst like mye bil som sykkel. Vi mennesker er forskjellige og den som er litt «offensiv» som bilist er antageligvis også «offensiv» som syklist.

Derfor er min påstand at dette handler om god gammeldags folkeskikk. Vi må ta hensyn til hverandre, og være rause med dem som gjør andre ting enn akkurat seg selv.

Hmmm…. tenker sikkert noen? Er dette en snusfornuftig forståsegpåer som alltid opptrer korrekt? Neida, – jeg er helt sikkert som de fleste andre med impulsive reaksjoner på både andre bilister og syklister.

Godt sykkelvett

Kanskje vi bare har et behov for å få klarere regler og oppfordringer på godt sykkelvett? Jeg er for eksempel veldig usikker på dette med forbikjøring av sykkel på landevei.

Jeg er av den klare oppfatning at så lenge syklisten ligger på hvitstripa, er det bare for bilisten å slakke ned litt på farten, – for deretter å legge seg på gullstripa og kjøre forbi. (Det er i alle fall slik de gjør det i Spania). Det hindrer køkjøring forbi Trolla, og jeg synes at det nye skiltet som oppfordrer til å ta hensyn har virket.

Skal vi bare rett og slett bestemme oss for å øke toleransenivået, og be det offentlige gi oss klarere regler?

Neste gang du blir irritert på syklist kan det hjelpe å tenke på at alle dem som mosjonerer høyst sannsynlig sparer samfunnet for betydelige kostnader innen helsevesenet.

Ha en fortreffelig sommer om du er syklist eller bilist.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Hør våre kommentatorer på podkast: