Debatt

Folk sa det var galskap og det hadde de helt rett i

Intet tre vokser inn i himmelen, men i Sør-Trøndelag gjør fjellene det.

Tøft terreng: Niklas «Dyret fra Tydal» Dyrhaug tok initiativ til Norges råeste motbakkeløp. 

Saken oppdateres.

Mektige Storsylen i Tydal rager 1.762 meter over havet. Da vi nylig sto ved fjellets fot, så vi det tydelig: Storsylen vokser inn i himmelen – helt på ordentlig.

Bare i Tydal har man et så ekstremt fjell og bestemmer seg for å lage motbakkeløp til toppen, legge starten 10 kilometer fra fjellfoten og invitere folk til å springe inn til fjellfoten for så å fortsette opp i brattura og gå i mål på toppen.

Det er galskap.

Bare i Tydal har de en mann bygget slik at han gjør denne øvelsen på én time og 12 minutter. Galskap!

Les også om at Niklas Dyrhaug fikk revansje i sitt eget motbakkeløp: - Ikke barnemat å komme seg til topps

Norges råeste

For sju år siden tok samme mann – Niklas «Dyret fra Tydalen» Dyrhaug – initiativ til Norges råeste motbakkeløp. Han var ikke alene. Med seg hadde han den da 22 år gamle tydalingen tre unge venner: Jo Vegard Hilmo, Ola Morten Græsli og Mari Aas.

Folk sa det var galskap. Og det hadde de selvsagt helt rett i. Men noen ganger kan galskap være verdifullt. Spør på Nedalshytta og Væktarstua. De vil fortelle om travle og inntektsbringende dager. Slik blir det når rundt 60 frivillige steller i stand et prikkfritt arrangement og rekordmange stiller på startstreken. 415 deltagere, unge og gamle, verdensmestre og mosjonister.

Med «Storsylen Opp» og Pilegrimsrittet setter driftige arrangører Tydal på kartet og tar den unike naturen i bruk for det det er verdt.

Les også debattinnlegget: Nå må «Hansteen» i hus

Smiler på ekte

Årets deltagerantall taler sitt klare språk. Det tilsvarer nesten halvparten av de 851 innbyggerne som hører til Tydal. Og de fastboende er engasjerte folk. Mange av dem var med på galskapen som frivillige.

Stolte folk smiler helt på ekte. Og det var det som slo oss, vi som deltok: Smilene var overalt. Ingen reklamekampanje kan bygge merkevaren Tydal slik smilene hos denne flotte arrangørstaben.

Niklas Dyrhaug gjør, sammen med sine unge venner bak arrangementet, en stor jobb. Og på en ujålete måte, som gjør oss som ser på varm om hjertet. Underveis har han også fått med seg hele familien.

Få med deg denne gladhistorien: Det gjør meg utrolig glad å se hvor godt gutten jeg møtte ved treningsfeltet på Lade har lyktes

Reiser tilbake

Om to år arrangeres «Storsylen Opp» for 10. gang.

Jeg reiser uansett tilbake til mitt hjemsted og vil framsnakke Tydal, folket her og «Storsylen Opp».

Takk for min største naturopplevelse i et snart 52 år langt liv og tusen takk for smilene.


Synes du at jeg er for positiv, for rosende? Ikke skyld på meg, skyld på tydalingene.

Hør våre kommentatorer snakke om konsertskravling, storhall og partipisk

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

På forsiden nå