Debatt

«Dermed startet flere års mareritt for meg. Det ble så ille at jeg måtte slutte å bruke balkongen, slutte å lufte fra stua»

«Nå er jeg så sliten både fysisk og psykisk, at jeg bare ønsker å flytte herfra», skriver innleggsforfatteren om naboens røyking på balkongen.

Naborøyk: «Nå er jeg så sliten både fysisk og psykisk, at jeg bare ønsker å flytte herfra» skriver innleggsforfatteren. 

Saken oppdateres.

Leste i Adresseavisen mandag 19. september om sur røyk fra naboen. Det gir meg mot til å dele mine problemer merd dette.

Jeg hadde trodd det kunne løses, men jeg har prøvd ALT uten å lykkes. Nå er jeg så utslitt, og vet ikke min arme råd. Jeg tåler verken røyk, spray m.m.

Jeg var så happy da jeg endelig fikk kjøpt meg en liten, men pen leilighet august 2013. Flyttet inn på høsten. Alt så lyst ut, men også for meg ble gleden kortvarig. På våren kom det nye naboer. Balkongene er bare delt med en liten skillevegg med sprinkler, stor åpning oppe. Røyken siver selvsagt inn.

Dermed startet flere års mareritt for meg. Det ble så ille at jeg måtte slutte å bruke balkongen, slutte å lufte fra stua. Prøvde lufte, men måtte hele tiden passe på, og det ble i lengden så slitsomt at det gikk utover helsa mi.

Visste du at norske 15- og 16-åringer røyker minst i Europa?


Møtte rømme ut


Jeg måtte «rømme» ut for å få luft. Slik var det gjennom hele året, for naboen røyker ute både vinter og høst, røyker ofte, og det er jo greit, men jeg vil ikke ha det inn på min balkong!

Jeg søkte først styret i borettslaget om å få sette opp en vegg av pleksiglass, men fikk nei fordi det gikk på fasadeendring.

Så innhentet jeg diverse opplysninger og skriv fra Norges astma og allergiforbund, Huseiernes Landsforbund, Helsedirektoratet m.m. Kopierte alt og sendte til styret.

I borettslagets regler står det: «Elektrisk grill kan bare benyttes så lenge det ikke sjenerer naboer».


Jeg skrev om hvordan dette hadde slitt på meg, men fikk avslag. På spørsmål om hva som er forskjell på røykos fra elektrisk grill og tobakksrøyk, var svaret at det ikke var forbud mot røyking i borettslaget.

Les også debattinnlegget: «Min kone er ikke syk. Hun er bare gravid»


Ikke akseptabelt

A. Liesner i Huseiernes Landsforbund skrev: Å blåse røyk fra egen balkong rett inn til naboen er ikke akseptabelt. Er forholdene slik at røyking på egen balkong vil være et problem for naboer, må nok et forbud overholdes.

I et borettslag i Tromsø satte styret opp et oppslag i gangene om å vise hensyn, og det funket fint der. Jeg spurte styret her om det samme, men nei, de vil rett og slett ikke!

Sørpå sliter de også med dette problemet. De hadde snakket med styret som ikke ville gjøre noe med det, og der mente beboerne at det var fordi styrets medlemmer selv røykte. Så jeg undres, er det slik her også?

Fikk de med deg dette innlegget i debatten og jente- og guttegrupper i SFO?: «Hvis noen hadde fortalt meg at gutter også kan lakke neglene rosa, hadde jeg gjerne gjort det»


Sliten fysisk og psykisk

Jeg skulle ønske at kommunen kunne tatt tak i dette, for det er et stort problem, det skrev helseministeren til meg, og i et skriv sier avdelingsdirektøren i Helsedirektoratet at helseskadene også ved passiv røyking er godt kjent.

Hun skrev videre at siden røyking bla. faller utenfor regelverket, vil det kunne reguleres i vedtekter fastsatt i borettslag eller boligsameiet. Den som plages av naborøyking må derfor ta kontakt med styret der man bor for å se på mulighetene for å fastsette ordensregler om dette, men hva gjør man når styret ikke viser vilje til noe?


Nå er jeg så sliten både fysisk og psykisk, at jeg bare ønsker å flytte herfra. Jeg har mistet all tillit til styret i dette borettslaget. Skulle ønske Trondheim kommune ville tatt tak i problemet. Hva folk gjør i sine egne stuer er deres sak, men når de røyker slik at det går ut over andre, synes jeg og flere med meg at det ikke er greit.

Hør våre kommentatorer snakke om nedbemanning i Adresseavisen, mediekrise og #ælske trøndelag

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.


På forsiden nå