Debatt

«Gulltanna er en forbrytelse mot Trondheim»

Tvilsom utmerkelse: «Hotell Gulltanna» (Clarion Hotel på Brattøra) mottar min førstepremie for nye stygge bygg» skriver innleggsforfatteren.  Foto: Jens Søraa

Saken oppdateres.

Jeg er ikke opprinnelig fra Trondheim, men jeg har tilbrakt det meste av mitt voksne liv her. Jeg er veldig glad i Trondheim. Jeg er derfor ekte og genuint opptatt av hvordan byen utvikles, selv om jeg bare er en vanlig, dødelig innbygger.

Fordi jeg verken er arkitekt eller byggingeniør skal jeg ikke påstå viten om arkitektur som fag, men rett og slett bare mene noe om hva jeg synes er fint eller ikke. Lista er lagt lavt.

Jeg er kvinne med en viss sans for estetikk. Derfor påberoper jeg meg å være meningsberettiget om utseende til nye bygg i Trondheim. Det er fordi jeg ikke vil at framtiden skal dømme oss vanlige mennesker og si: Hvor var dere da det ble bestemt at Trondheim skulle bli en kasseby?

Her har du hele Nidarø-debatten samlet på ett sted: Over 90 innlegg: 77 nei, 11 ja og 4 tja.

Langt mellom lyspunktene

Jeg er veldig enig med kunsthistoriker Daniel Johansen, som i Adressa 16. september tar til orde for at det er langt mellom lyspunktene og mye dårlig moderne arkitektur i Trondheim.

Jeg tenker at de som tegner disse byggene sikkert har funksjonalitet i tankene, men disse nye kassene av leilighetsbygg og forretningsbygg ser ut for å være et uttrykk for at kreativiteten er kasta på bålet. De ligner mistenkelig mye på hus fra en middels drabantby i 70-tallets Sovjet og er direkte stygge.

Jeg bor på Lade, og jeg skjærer tenner hver gang jeg ser de nye blokkene langs Lade Allé. P-hotellet ved Sentralstasjonen og Clarion Hotel på Brattøra er et vondt skue.

Fikk de med deg dette innlegget i debatten og jente- og guttegrupper i SFO?: «Hvis noen hadde fortalt meg at gutter også kan lakke neglene rosa, hadde jeg gjerne gjort det»


Byens styggeste

«Hotell Gulltanna» (Clarion) mottar min førstepremie for nye stygge bygg. Gulltanna er en forbrytelse mot Trondheim som fjordby, slik jeg ser det. Det er tydelig at pengemakta rår, og det er en tragedie for Trondheim.

At Aps Geir Waage angra seg er veldig bra, men har Arbeiderpartiet lært? Jeg venter i spenning på å se hvordan Nyhavna blir, og mistenker at det blir en grell blanding av Barcode og kassehus, ettersom nyere arkitektur ser ut til å ha glemt igjen historien om Trondheim.

Royal Garden er fortsatt det beste eksempel på at nytt møter gammelt i Trondheim, mener jeg. Respekten for det gamle Trondheim synes jeg er borte når man tegner som om man glemmer at det nye bygget skal stå i en by, hvis over tusenårige historie er vår arv.

Les også debattinnlegget: «Dermed startet flere års mareritt for meg. Det ble så ille at jeg måtte slutte å bruke balkongen, slutte å lufte fra stua»


Be om hjelp, politikere

Jeg ser ingen sammenheng mellom det nye og det gamle. Arven forvaltes dårlig både av utbyggere, som kanskje vil tjene raske penger og politikere, som ikke tar ansvar.

Så derfor ber jeg politikerne om å be om hjelp. Hjelp til å forstå at de som våre folkevalgte ikke forvolder byen mer skade enn det som allerede er gjort. Framtiden vil dømme dere for å tillate flere stygge nye bygg både i sentrum og ellers rundt om i bydelene.

Saken om Nidarøhallen er et eksempel på arroganse og dårlig politisk håndverk. Ansvaret ligger faktisk hos dere for hvordan Trondheim skal se ut de neste 1000 åra.

Hør våre kommentatorer snakke om Robert Erikssons boklansering, fremtidens Trondheim og tv-serien «Nobel»

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

 
På forsiden nå