«Sett legemiddelkultur på dagsorden, la oss gi våre barn og idrettsstjerner en trygg legemiddelfremtid», skriver sykehusapoteker Martin Grotnes i dette debattinnlegget.

Sett i lys av senere tids hendelser i langrennsmiljøet er det grunn til å reise spørsmålet om hvilke holdninger norsk legemiddellovgivning er med på å skape i befolkningen.

Legemiddellovgivningen har blitt mer og mer liberal, og med mer liberal lovgivning følger økt tilgjengelighet på stoffer som skal forebygge, lindre eller behandle sykdomstilstander.

Tradisjonelt sett har vi hatt en streng og konservativ legemiddellovgivning i Norge. Legene og apotekene har hatt kontroll både på forskrivning, ekspedering av legemidler i apotek og informasjon.

Les også debattinnlegget: Min svaksynte kone klarer ikke å se hullene i byens fortau

Viktig signal

Denne praksisen sendte et viktig signal om at legemidler er potente stoffer som bør brukes i samråd med autorisert helsepersonell. Denne strenge lovgivningen påvirket våre holdninger og vår legemiddelkultur.

På 2000-tallet har liberaliseringen gradvis påvirket våre holdninger dithen at legemidler er noe vi raskt tyr til ved små plager.

Siden disse legemidlene kan kjøpes overalt uten kontroll, sender myndighetene ut signaler til befolkningen om at dette kan brukes uten særlig fare for bivirkninger.

Liberal holdning

Kulturen vår preges nå av en liberal holdning til hva vi putter i munnen og smører på huden.

Vi har ikke lengre tid til å la kroppen selv håndtere sykdom og reparere skade.

Antibiotikaresistensen øker og anabole steroider florerer i kroppsbyggermiljøene.

Les også kronikken: Arbeid er god medisin for psykisk helse

Internettapotek

19. oktober får vi internettapotek, og vi har siden 2003 hatt LUA (Legemidler Utenom Apotek)-ordningen som gjør det mulig å kjøpe legemidler på bensinstasjoner og i butikk.

Liberaliseringen som skjer i Norge er i tråd med EU sin praksis og den meget liberale lovgivningen rundt legemidler som bl.a. fører til at det er mulig å få kjøpt potente legemidler over disk i for eksempel i Italia.

I den senere tid ser vi at bruken av smertestillende preparater som f.eks. Ibux og Paracet øker blant tenåringer i Norge.

I 2015 kjøpte nordmenn 124 millioner døgndoser smertestillende medikamenter. Liberaliseringen ser altså ut til å føre til et økt forbruk.

Signert-skribent Anna Lian fant kjærligheten ved enden av bardisken på Blæst og mistet den igjen i en hullete sofa på Brukbar

Sjokk og vantro

Siste dagers hendelser i media etterlater sjokk og vantro hos mange.

Jeg mener at «langrennsskandalene» bare er et produkt av tiden vi lever i.

Meget sensitive analyser kombinert med en utstrakt bruk av legemidler i samfunnet generelt sannsynliggjør at det vil komme saker som disse fremover hvis vi ikke tar grep.

Om det finnes noe som helst positivt med disse sakene, er det at vi kanskje kan oppnå økt fokus på legemiddellovgivning og legemiddelsikkerhet.

Apotekforeningen har to prosjekter gående i apotek og presenterer i dag, 14. oktober, resultater av et spennende rådgivningsprosjekt i apotek kalt «Medisinstart».

I tillegg pågår «Inhalasjonsveiledning i apotek» som retter seg spesifikt mot pasienter som bruker inhalasjonslegemidler.

Les også: Stol ikke på magefølelsen når du skal ansette folk

Legemiddelkultur

Hvis vi ser til vår egen region har Helse Midt-Norge i samarbeid med Sykehusapotekene i Midt-Norge og sykehusene innført kliniske farmasøyter på sykehusene som et pasientsikkerhetstiltak.

De kliniske farmasøytene har legemidler som spesialfelt og sørger for økt fokus på legemidler og økt bevissthet blant pasienter og annet helsepersonell.

Antidoping Norge og våre kliniske farmasøyter sonderer nå muligheten til et samarbeid for bedret informasjon rundt legemiddelbruk.

Kjære myndigheter, se til bransjeorganisasjonen og Helse Midt-Norge. Sett legemiddelkultur på dagsorden, la oss gi våre barn og idrettsstjerner en trygg legemiddelfremtid.

Hør våre kommentatorer snakke om byutvikling, boksing og festivalen Starmus (podcast spilt inn live på Byscenen)

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.