«Tror det blir å stemme mot utbygging av snøkanoner i heiene ved Kobberdammen gitt», skriver Daniel Bergum i dette debattinnlegget.

En magisk fridag. Ti minutter på sykkel og straks omringet av Bymark.

Møter en rekke turgåere og syklister i alle aldre og hilser på alle. De hilser tilbake. Kaffe på minitermos og kaffeprat med en hobbyornitolog og dattera hans på toppen av «Udbyeløypa».

Jeg lover å ikke støye meg ned mot Kobberdammen. Dette er den viktigste bufferen, kan han fortelle. Her er ugle, spetter, skogsfugl, rovfugl m.fl. samt det disse artene gjerne spiser.

Rype også, utrolig. Han fant 18–20 ryper bak Gråkallen et år. Sist vinter enkeltfugler og noen flokker på 4–5. De trekker rundt på baksida av Gråkallen, over Bosbergheia der det er mindre trafikk og over mot Flakkheia og Herbernheia. De må ha en transportrute over til Fosenfjella når været og årstiden passer sånn, tror han. Utrolig å ha slikt tett innpå en by som dette.

Les også: Vi vil heller sitte i vanlig buss, og bruke 500 mill til å senke billettprisen

Villmark

En pensjonist spør om også jeg har oppdaget idyllen ved Kobberdammen. Han har bil, men busser for 30 kroner til like over Storsvingen og etter to minutter til fots er også han omringet av Bymark. Unikt mener han.

Tilgjengelig for alle 180.000 som bor i Trondheim. Nærmere villmark kommer du ikke uten bil, sier han, og håper det forblir slik.

Men det er vel mange «marker» rundt om, spør jeg. Ikke som Bymarka. Han håper han slipper å bile til hytteby på Oppdal en fredag kveld for så å bile videre lørdag morgen for å finne litt fredelig utmark, for å sette det litt på spissen.

Denne marka har en fredelig misjon og funksjon slik den er. Gratis og ubetalelig. Med alpinanlegg og desperate snøkanoner saboteres denne funksjonen. «Snøkanonene på Navarone», kaller han dem.

Hvorfor sabotere en etablert allemannseid funksjon for at noen ønsker å ha noe annet der i stedet? Kanonene vil bli et sørgelig museum ...

Visste du at mange jenter og unge kvinner sliter med psyken på grunn av prevensjonen de bruker?

Medisin

Jeg må videre, jobben venter 350 høydemeter der nede om 90 minutter.

Det slår meg hvor hissige vi er på eksempelvis Brasil og Indonesia, som forsyner seg med stadige småbiter av urskog og jungel – verdens felles urskog – bare for «småpenger», mens vi selv glatt omdefinerer vårt opphavs uerstattelige mangfold til fordel for omsetning og show.

Bymarka tilbyr medisin for kropp og sjel hver gang vi oppsøker den. Forutsatt at vi aksepterer grensa på Ferista.

Bymarka er jammen ikke stor. Desto mer unik. Og ikke er den vår heller.

Jeg funderer på at det må være denne bufferen mellom utbygd og trafikkert på den ene siden, og kjerneområdene for alle disse artene, samt «skogsmedisin» vi kan nyte godt av på den andre siden, som gjør den lille Marka vår så spesiell.

Les også kronikken: Hvorfor oppfordrer bymisjonen i Trondheim til å bruke Dale Garn?

Mot snøkanoner

Tror det blir å stemme mot utbygging av snøkanoner i heiene ved Kobberdammen gitt.

Hva blir neste? Golfbane i Sponhusbukta? Utmarks badeland på Skjeldbreia? Småhyttekoloni langs driftsveien? Næringshage på Hestsjøen?

Tenk, her har folk gått og tråkket fram og tilbake uten annet mål og mening enn å sette ene foten foran den andre … tenk det. På tide med omsetning. På tide med virksomhet!'

Nei takk! Grensa går på Ferista!

Hør vår podcast «OmAdressert» som besøker klasse 10C på Charlottenlund ungdomskole for å få vite mer om hva ungdommen tenker rundt skole, kroppspress, amerikanske soldater på Værnes og om de frykter en kald krig.

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Daniel Bergum har skrevet et forsvar for Bymarka etter det han beskriver som en magisk fridag.