Den politiske eliten, media og det etablerte kommentariatet har fått seg en på trynet, både i Norge og i USA, mener Øystein Steiro Sr. i dette debattinnlegget

Trump vant presidentvalget til tross for hans vulgære form og usympatiske fremtreden.

Han vant valget til tross for at alle meningsmålinger og tenketanker dømte han nord og ned helt til siste stund.

Han vant til tross for at han hadde hele den politiske eliten både på demokratisk og republikansk side mot seg.

Han vant valget til tross for at Clinton-leiren har brukt nesten tre ganger så mye penger til å kjøpe politisk reklametid på de store TV-kanalene, $687,1 millioner (NOK 5,7 mlrd!) mot Trumps $250 millioner.

Han vant til tross for at han har hatt media mot seg fra dag èn og frem til valgdagen.

Her er kronikken som spådde Trump-seier: Trump vinner valget

Lei av politisk elite

Han vant til tross for at Clinton hadde den sittende presidenten aktivt med seg gjennom hele valgkampinnspurten.

Han vant fordi grasrota har sagt fra at nok er nok og at folk er lei av en politisk elite som er mer opptatt av å mele sin egen kake enn å ivareta interessene til de velgerne de skal representere.

Han vant fordi velgerne i Hillary Clinton så en av den politiske elitens fremste representanter med en serie løgner og 30 år med brutte valgløfter bak seg. En hvilken som helst annen outsider utenfor de etablerte elitene enn Trump, ville vunnet over Hillary Clinton med enda større marginer.

Adressas Jonas Skybakmoen skriver om valgutfallet: God natt, Amerika

Spådde Trump-seier

Det burde ikke overraske. Som eneste norske ’observatør’ her borte, og antakelig den eneste overhodet, rapporterte jeg (på kronikkplass i Adresseavisen tirsdag) at Trump kom til å vinne valget.

Artikkelen argumenterte mainstream media stikk i mot og slapp derfor ikke gjennom redaksjonene i noen av hovedstadsavisene.

Det var ikke vanskelig å se hvilken vei det bar, ikke fordi spesielle spådomskunster ble tatt i bruk.

Om korrespondentene hadde lyttet mer til grasrota og hva folk ute på landsbygda og i forstedene i USA hadde å si, heller enn å la seg bedra av den massive demoniseringen av Trump i amerikanske media og i de snevre politiske miljøene i New York og Washington, ville man forstått at grasrota er i ferd med å slå krøll på seg og at dette først og fremst er en protest mot sentrumseliten.

Da hadde man skjønt at det var flere skjulte Trump-tilhengere blant demokratene. Da ville man tatt tradisjonelle kvantitative meningsmålinger med en klype salt, og muligens skjønt at de ikke i stand til å fange opp kvalitative skift i elektoratet slik som dette.

Les også debattinnlegget: Mormor har bodd 90 år på Møllenberg. Nå foreslår de at hun skal flytte til Ranheim.

En på trynet

Den politiske eliten, media og det etablerte kommentariatet har fått seg en på trynet i Norge som i USA. Det samme skjedde da britene stemte for Brexit og da periferien i Norge stemte ned sentrumselitene under EU-avstemmingene i 1972 og 1994.

Det er noe å lære her både i Akersgata og i regjeringskvartalet. Grasrota er i ferd med å slå krøll på seg. Det finner sted et voksende opprør mot de politiske elitene både i USA og i Europa.

Det går mot et oppgjør mellom innavlede politiske eliter, som ser politikken som karrierevei og ei grasrot av vanlige folk og skattebetalere som ikke lenger finner seg i hva som helst.

Eller som Abraham Lincoln sa det: «Du kan lure noen folk hele tiden, og du kan lure hele folket noe av tiden, men du kan ikke lure hele folket hele tiden.»

Hør vår podcast «OmAdressert» som besøker klasse 10C på Charlottenlund ungdomskole for å få vite mer om hva ungdommen tenker rundt skole, kroppspress, amerikanske soldater på Værnes og om de frykter en kald krig.

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Spådde Trump-seier: «Som eneste norske ’observatør’ her borte, og antakelig den eneste overhodet, rapporterte jeg (på kronikkplass i Adresseavisen tirsdag) at Trump kom til å vinne valget» skriver Øystein Steiro.